Wij zijn er voor jou!

De problematiek:
In 2015 werden er in België 34150 fietsdiefstallen gepleegd, hetzij ongeveer 100 gestolen fietsen per dag! Slechts 35% van de slachtoffers heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie. Het aantal fietsdiefstallen is dus nog veel groter dan wat er in de statistieken vermeld wordt! Ben je gehecht aan je fiets? Volg dan de onderstaande tips.

Preventietips:
· Gebruik steeds 2 verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten.
· Bevestig je fiets altijd aan een vast voorwerp, ook al laat je hem maar eventjes alleen staan. Bevestig de fiets met het kader en (indien mogelijk) het voorwiel aan een vast voorwerp.
· Fietsen die in een garage, op een binnenplaats of in een gemeenschappelijke ruimte staan, kunnen ook gestolen worden. Maak je fiets daarom ook binnen vast aan bijvoorbeeld een muuranker.
· Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus ...
· Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.
· Laat je rijksregisternummer in je fiets graveren. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om jouw naam en adres op te sporen.
· Laat duidelijk zien dat je fiets gegraveerd werd. Gebruik daarom de sticker 'gemerkte fiets'. Dit kan mogelijke dieven afschrikken.
· Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven. Gebruik daarom een fietspas. Deze krijg je normaal efbij als je je fiets laat graveren. Vul deze goed in en houd hem zorgvuldig bij.
· Als je een tweedehands fiets koopt, laat dan nakijken of de fiets niet als gestolen geregistreerd staat alvorens er je eigen rijksregisternummer in te laten zetten.
· Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Meld het wanneer iemand een fietsslot kraakt of een fiets op straat tracht te verkopen.

Koop het geschikte slot voor je fiets!
· Een kwalitatief slot is niet zo goedkoop, maar in elk geval veel goedkoper dan een nieuwe fiets. Elk slot kan met het juiste gereedschap gekraakt worden. Maar hoe meer weerstand een slot biedt, hoe meer tijd en middelen een dief nodig heeft om het open te krijgen.
· Gebruik steeds twee sloten, bij voorkeur van een verschillend type. Dieven specialiseren zich vaak maar in het kraken van één type slot.
- Indien je samen met andere fietsers op weg bent, kun je de fietsen aan elkaar vastmaken en vervolgens aan een vast voorwerp.
· Koop geen cijfersloten en bewaar de reservesleutels van je slot steeds op een veilige plaats. Let er bij de aankoop van een nieuw slot ook op dat het slot geschikt is voor het aanbinden van fietsen aan een vast voorwerp.

Sluit je fiets steeds op een correcte manier!
Een goed slot alleen houdt een dief niet tegen, want deze gaat altijd op zoek naar het zwakste deel van de beveiliging. Maak er daarom een gewoonte van om je fiets overal steeds met twee sloten te sluiten, ook al is het maar voor even. Op openbaar terrein plaats je de fiets bij voorkeur goed in het zicht. Op privéterrein (bv. tuin, oprit, garage ...) stal je deze daarentegen beter uit het zicht en eveneens achter slot. Doe dit zeker wanneer je fiets in gemeenschappelijke ruimten gestald wordt zoals bv. in de gang of garage wanneer je op kot zit of een appartement huurt. Bevestig je fiets daarbij steeds aan een vast object. Zo voorkom je dat een dief je fiets optilt en meeneemt. Dit doe je door het slot door het frame en (voor)wiel te steken en vervolgens rondom een stevig vast object (fietsenrek, hek, verankeringselement ...) te bevestigen. Zorg er zeker voor dat het frame aan een vast object bevestigd wordt indien het niet mogelijk is om zowel frame als wiel ergens aan vast te binden. Maak waar mogelijk gebruik van (bewaakte) fietsenstallingen en stal je fiets zo dat je andere personen niet hindert. Laat ook geen verwijderbare onderdelen of accessoires achter op je fiets, zoals een fietscomputer, fietspomp, afneembare verlichting, drinkbus of bagage in de fietstassen of op de bagagedrager.

Bron: Algemene Directie  Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken.
www.besafe.be 

oktober 2017

Copyright © Seniorama vzw