Wij zijn er voor jou!

Een reisverzekering afsluiten tijdens je vakantie en reizen in het buitenland is essentieel. Er kan van alles gebeuren: dieven kunnen er met je bagage vandoor gaan, je kunt je portemonnee kwijtraken, je kunt een ongeluk krijgen of je moet opeens je reisplannen wijzigen omdat er iets dringends aan het thuisfront is gebeurd.
Het risico dát er iets gebeurd, is natuurlijk niet zo groot en heb je voor een groot deel zelf in de hand. Gaat er toch iets mis en heb je geen reisverzekering, dan moet je alles uit eigen zak betalen. In het buitenland kunnen de kosten flink de pan uitrijzen, en je hebt daar vrijwel geen enkele invloed op. Alleen als je op vakantie gaat in eigen land, is een reisverzekering niet echt nodig. Het gaat dan meestal om kleine bedragen die gemakkelijk te betalen zijn. Wanneer je langer dan 21 dagen met vakantie gaat of meerdere keren per jaar dan is het voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hieronder hebben we onze tips op een rij gezet voor het afsluiten van een reisverzekering.

DEKKING REISVERZEKERING
Het basispakket van een reisverzekering dekt buitengewone of onvoorziene kosten, zoals voor opsporings-, bergings- en reddingsacties, extra reis- en verblijfskosten als je in het buitenland in het ziekenhuis belandt, de hulpverlening door een alarmcentrale of de voortijdige terugkeer naar huis na ziekte of een ongeluk. Er zijn echter wel verschillen tussen de verzekeraars tot welk bedrag deze kosten zijn gedekt. Bij de meeste reisverzekeraars zijn deze onbeperkt of tot een aanzienlijk bedrag gedekt, maar er zijn ook verzekeraars die een veel lager maximum hanteren. Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je je voor talloze onderdelen extra verzekeren:

1. Geneeskundige kosten
Het is de vraag of je een extra verzekering moet afsluiten voor geneeskundige kosten. Onvoorziene, noodzakelijke medische zorg in het buitenland zit al standaard in de basisverzekering die je in België hebt voor de ziektekosten.
De Europese verzekeringskkaart 
Als je tijdens een verblijf in de Europese Unie (of in Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein) medische hulp moet krijgen, dan kunnen uw medische kosten worden vergoed op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK).
Hoe werkt het?
De EZVK bewijst dat je in orde bent met de Belgische ziekteverzekering. Daardoor krijg je in andere EU-lidstaten (plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) toegang tot onvoorziene medische zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten als de mensen van het betrokken land. Op eenvoudig vertoon van uw EZVK krijgt u met andere woorden uw medische kosten volledig of gedeeltelijk terugbetaald. Opgelet: in sommige landen wordt standaard een hoger privétarief aangerekend als je de kaart niet voorlegt en dat tarief wordt niet terugbetaald in België.
Toepassingen:
· individueel (elk lid van het gezin moet dus een eigen kaart hebben)
· alleen geldig bij een tijdelijk verblijf
· beperkt tot onvoorziene medische zorg
Voor dringende medische bijstand: Mutas kan 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 gecontacteerd worden. Je kunt deze kaart verkrijgen bij je ziekenfonds. Op deze kaart staat het telefoonnummer 0032 2 272 09 00 waarmee je de Mutas alarmcentrale kunt bereiken.
Dienstverlening:
De alarmcentrale Mutas verleent medische bijstand aan de leden van de aangesloten ziekenfondsen en hun gezin op vakantie in het buitenland. De juiste modaliteiten en voorwaarden van deze bijstand kunnen verschillen per ziekenfonds.
De dienstverlening bestaat ondermeer uit:
· advies en begeleiding van patiënt en gezin ter plaatse en van de familie in België
· contact en overleg met het ziekenhuis of de behandelende arts ter plaatse
· medische feedback bij de behandeling
· versturen van de nodige documenten en betaling van de medische kosten indien nodig
· organisatie van een repatriëring indien medisch noodzakelijk
· bij overlijden: overbrengen van het stoffelijk overschot naar België
Er wordt enkel bijstand verleend voor dringende en onvoorziene medische zorgen. Verloren bagage, huisdieren, autopech, repatriëring van uw wagen … zijn niet in de bijstand opgenomen.
Wat is verzekerd?
De bijstand gebeurt op basis van de voorwaarden van de aanvullende verzekering van het ziekenfonds, waarbij u aangesloten bent. Raadpleeg hiervoor uw ziekenfonds. Vooraleer je op reis vertrekt contacteer eerst uw ziekenfonds.

2. Bagage
Verlies, diefstal of beschadiging van bagage zit vaak in de basisdekking van de reisverzekering, maar dan wel tot een maximumbedrag. Meestal is de bagage voor een totaalbedrag van zo’n € 2500 – € 3000 verzekerd. Sommige verzekeraars hanteren een eigen risico voor een klein bedrag voor de bagage. Voor bepaalde categorieën, zoals brillen, horloges, sieraden of camera’s, gelden lagere maximumbedragen. Neem je hele kostbare spullen mee, zoals een dure fotocamera, een laptop of filmapparatuur, dan is het verstandig hiervoor een extra verzekering af te sluiten. Wil je je verlies, diefstal of beschadiging van bagage claimen bij de verzekeringsmaatschappij, dan moet je kunnen aantonen dat je in het bezit was van de spullen. Ook de waarde moet je kunnen aantonen. Bewaar dus de bonnetjes van de meest waardevolle spullen die je meeneemt op reis.

3. Geld
Op reis met een bankkaart of kredietkaart?
Binnen de eurozone is de voordeligste keuze een debetkaart (Maestro) voor betalingen en geldafhalingen. Deze kaart ken je wellicht als degene waarmee je in België met Bancontact betaalt. Op enkele zeldzame uitzonderingen na, kosten betalingen en geldafhalingen  niets extra’s met deze kaart.
Buiten de eurozone gebruik je best een kredietkaart (Visa, Mastercard, American Express …) voor betalingen in winkels of op restaurant. Bent u van plan om buiten de eurozone geld af te halen, informeer dan bij uw bank naar de tarieven. Bij sommige is een debetkaart voordeliger, bij andere een kredietkaart. Haal geld steeds af aan een automaat in plaats van een bankloket. Aan een bemand loket betaal je meer behandelingskosten dan aan een automaat.
Welke kredietkaart kies ik best?
Visa wordt wereldwijd het meest geaccepteerd, ook op minder toeristische plekken. Mastercard volgt dichtbij op de tweede plaats. American Express is minder wijd vertakt, maar wordt bijvoorbeeld wel het meest gebruikt in de VS en India (al kun je daar ook vlot met Visa of Mastercard betalen).
Deblokkeer je bankkaart
Je bankkaart op reis meenemen is handig. Tenminste: als je ermee kunt betalen. Vraag tijdig voor je vertrek bij je bank na of je kaart gedeblokkeerd dient te worden. Vertrek je op cruise? Hou er dan rekening mee dat betalingen op heel wat cruiseschepen in de VS worden voltrokken, ook al vaart het schip in Europa.
Al mijn geld en bankkaarten kwijt … wat nu?
Bel meteen Card Stop op +32 70 344 344. Dit nummer is elke dag de klok rond bereikbaar. Je blokkeert je kaart en vraagt meteen een nieuwe aan. En als je helemaal op safe wilt spelen? Dan kun je voor noodgevallen wat bankbiljetten onder de zool van je ene schoen stoppen en een lijst met telefoonnummers onder de zool van je andere schoen.

Bron: www.wereldreis.net
         www.mutas.be
         https://www.hln.be/geld/consument/zo-vermijdt-u-financiele-katers-op-reis

mei 2019

Copyright © LDC Seniorama vzw