Wij zijn er voor jou!

Expresbericht

Voor het volledige overzicht van de fietsdagtochten zie Kalender - Fietsdagtochten 2017 of klik hier

Bijdrage in de onkosten: € 1
Algemene leiding: Josee Luyten 016 25 44 36
Wegkapiteins (met fluovestje):
- Tine Coenen 016 58 52 86
- Maurits Claeys 016 44 32 45
- Jan Vandebon 016 22 32 63
Laatsten van de groep (met fluovestje):
- Louis Beelen 016 23 94 84
- François Celerier 016 20 24 58
 
Info: over reisweg of aansluiten bij de groep op een andere plaats dan aangegeven: bel naar de verantwoordelijke gids van de dag.
Kom steeds op tijd naar de startplaats want we vertrekken stipt!

Vierdaagse van Retie

Dinsdag 18 juli tot vrijdag 21 juli

Dag 1
Van Leuven naar Retie.

Dag 2
We fietsen richting Lommel via het Kanaal Herentals-Bocholt en daarna langs de ‘Sahara’. Het kwartszand van de Sahara werd ontgonnen voor de glasblazerij, maar werd ook gebruikt in lijm, papier, waspoeders en zelfs als remzand voor treinen en trams en ook voor zandtapijten. Door het uitgraven is er een meer ontstaan.In het centrum van Lommel brengen we een bezoek aan het ‘Glazen Huis’. Het is een centrum voor hedendaagse glaskunst, hier is ook een museum en een winkel. Hier houden we onze eerste rustpauze.We fietsen verder en komen daarna aan het Duits Militair kerkhof met zijn 39.000 kruisjes, de moeite waard om even te bezoeken want het is het grootste Duitse soldatenkerkhof van de tweede wereldoorlog, het heeft een oppervlakte van 16 ha. Vervolgens rijden we langs Balen-Wezel en het Zilvermeer, het kanaal Bocholt-Herentals, het Campinastrand en zullen we na ± 80 km gefietst te hebben terug aankomen in ‘De Linde’.

Dag 3
Een tocht van ± 77 km. Via Schoonbroek, Rhoode en het landschap van De Liereman volgen we het Kanaal van Dessel naar Schoten. Aan de Domheide slaan we af naar het ‘Bels Lijntje’. In 1865 begon men met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg en werd het station Weelde-Merksplas gebouwd. De spoorlijn werd uitgebaat door de ‘Grand Central Belge’ in de volksmond ‘Bels Lijntje’ genoemd. Baarle Hertog telt vier woonkernen Baarle, Baarle Grens, Zondereigen en Ginghoven. Opmerkelijk is dat Baarle en Baarle Grens gedeeld worden door het Nederlandse Baarle Nassau. De landsgrenzen lopen er dwars door straten en gebouwen. Hier kunnen we even rondwandelen en onze boterhammetjes opeten. Via Weelde en Ravels komen terug aan het Kanaal Dessel-Schoten dat we volgen tot voorbij Arendonk. Om ‘De Linde’ te bereiken moeten we over de E 34 en zijn we zo weer thuis om onze valiezen in te laden.

Dag 4
Van Retie naar Leuven.

De inschrijvingen werden afgesloten op 31 mei. Elke deelnemer krijgt nog een persoonlijke brief met praktische informatie.
Late beslissers kunnen bellen naar Josee Luyten op 016 25 44 36. We kunnen dan in Retie navragen of er nog plaats is.
Wie woensdag of donderdag wil komen meefietsen, dat kan. Breng een picknick mee, zoals voor een dagtocht. Zorg wel dat je op tijd in Retie ‘De Linde'bent. We vertrekken daar om 9.30 u. 

 

Retie 2016 (9)_0.JPG
Retie 2016

Klein-Brabant

Dinsdag 25 juli
We komen samen aan de omleidingsweg in Herent aan de Aldi om 9 u. Met de auto gaat het verder tot in Heffen aan de kerk, juist over de brug over de Zenne rechtsaf. Voorbij de kerk rechtsaf aan het kerkhof is veel parkeergelegenheid. Vertrek in Heffen om 10 u.
We rijden langs de Zenne en de Dijle tot in Klein-Willebroek en volgen dan de oude spoorlijn Dendermonde-Antwerpen. We passeren Ruisbroek-Sauvegarde/ Kalfort/ Puurs/ Oppuurs/ Sint-Amands tot in Kuitegem. Hier gaan we de Scheldedijk op en langs Sint-Amands en Mariekerke bereiken we Brants. Hier verlaten we de Schelde om door Weert te fietsen en eens terug aan de Schelde rijden we onder de brug van Temse langs het buitenland en via Hingene terug naar Kalfort en dan via Breendonk en Tisselt langs het kanaal Brussel-Willebroek en Heindonk terug naar Heffen.

Info: Dirk Van Muylder 013 78 51 33.

Tussen Sint-Amands en Brants.jpg
Tussen Sint-Amands en Brants

Heist-op-den-Berg

Vrijdag 4 augustus

Vertrek met de fiets aan Parkpoort om 9.30 u. en aan Wijgmaalbrug om 10 u. Vlakke rit van 74 km.
Eerste stop in Schriek. Dan naar Heist-op-den-Berg, gelegen op de 48 meter hoge getuigenheuvel. Bij de middagstop genieten we van de berghelling, een esthetisch aangelegd plantsoen met onderaan de Swanepomp. Terugkeer langs Begijnendijk.

Info: Maurits Claeys 016 44 32 45 of 0476 09 06 17.

Heist-op-den-Berg foto reizendichtbijhuis.wordpre.jpg
Heist-op-den-berg: de Swanepomp (foto reizendichtbijhuis)

Jodoigne

Dinsdag 8 augustus

Vertrek om 9.30 u. aan Parkpoort Leuven voor een rit van 70 km met hellingen. Pittige fietstocht op en onder de taalgrens.
Het Brabants plateau is een zeer vruchtbare streek. Dat merk je aan de ontelbare boerderijen die je tegenkomt tijdens de tocht. Suikerbieten-, graan- en maïsvelden zijn alom tegenwoordig. Het is een verrassend afwisselende rit door een heel gevarieerd landschap van dorp naar gehucht.

Info: Maurits Claeys 016 44 32 45 of 0476 09 06 17.

Abbaye-de-la-Ramee-par-Jean-Pol-Grandmont.jpg
Abbaye de la Ramée (foto Jean-Pol Grandmont)

Hulshout

Vrijdag 18 augustus 

Een vlakke rit van ± 80 km. Vertrek met de fiets aan Parkpoort om 9.30 u. en aan Wijgmaalbrug om 10 u.
We rijden langs Tremelo, Baal door de Netevallei en langs het oude spoorwegpad, en komen via Begijnendijk en de Demerboord terug. De Grote Nete meandert prachtig door Hulshout en snijdt de gemeente als het ware doormidden, met de deelgemeenten Houtvenne en Westmeerbeek op de zuidelijke oever en Hulshoutcentrum op de noordelijke oever van de rivier.

Info: Josee Luyten 016 25 44 36.

De Grote Nete.jpg
De Grote Nete (foto panoramio.com)

Midden-Limburg

Dinsdag 22 augustus 

We vertrekken om 9 u. met auto’s vanop de carpooling parking in Kessel-Lo en rijden tot Houthalen, Kerkplein, Laak ‘Torenstraat’.
Wij volgen meestal het fietsroutenetwerk langs de as-Genk-Zutendaal. Het is een overwegend vlakke rit, toch enkele hellingen en veel autovrije wegen. Een prachtrit door het groene Midden-Limburg van ruim 75 km.

Info: Annie Frenken 016 25 41 00 of 0477 42 67 64.

Zutendaal foto Kuppens-Switsers.jpg
Zutendaal (foto Kuppens-Switsers)

Getelinie-route 

Donderdag 31 augustus

We vertrekken met de auto om 9 u. op de parking van de Aldi op de Tiensesteenweg.
We rijden naar de Carrefour in Tienen op de Albertvest nr.15. Rechts van het warenhuis loopt er een straat naar het kerkhof waar we de wagens kunnen parkeren. Vandaar vertrekken we om 10 uur.
Het is een vlakke rit (70 km).
De Gete vormde tijdens de Eerste Wereldoorlog een natuurlijke verdedigingslinie. Hierdoor liepen de Duitsers een week vertraging op. We komen op het veld waar op 12 augustus 1914 “De Slag Der Zilveren Helmen” plaatsvond.

Info: Jan Vandebon 016 22 32 63.

Velpen Museum Slag der Zilveren Helmen foto GGM.jpg
Velpen: Museum van de Slag der Zilveren Helmen (foto GGM)

VOOR NIEUWE FIETSERS VERMELDEN WE TOCH NOG EENS DE ALGEMENE AFSPRAKEN                                                                    

1. Kom op tijd naar de startplaats want we vertrekken stiptBij vertrek met de fietsverzamelen om 9.30 u. aan Parkpoort (10 u. in Wijgmaal indien vermeld bij de dagtocht). Bij vertrek met auto’s, verzamelen we meestal op de carpoolparking aan de oprit van de E314 te Kessel-Lo (tenzij het anders vermeld staat bij de tocht).
De fietsen worden opgeladen vanaf 8.45 u. zodat we om 9 u. kunnen vertrekken.
2. Afspraken voor het vervoer met auto’s maken we tijdens de wekelijkse fietstochten.
3. Wie op een andere plaats wil aansluiten, of wie onverwachts niet mee kanwaarschuwt Josée Luyten ( 016 25 44 36) ten laatste 3 kwartier vóór het afgesproken vertrekuur.
4. Bij elke tocht zijn 3 rustplaatsen voorzien.
5. Elke deelnemer betaalt € 1 per dagtocht als deelname in de onkosten voor de organisatie.
6. Voor verplaatsingen met auto’s betaalt wie meerijdt 0,10 euro per km.
7. We nemen altijd een picknick mee voor onderwegbij meerdaagse tochten alleen voor de eerste dag.
8. Wanneer een dagtocht samenvalt met een namiddagritdan is er geen namiddagrit (behalve als het speciaal vermeld is).

 

Copyright © Seniorama vzw