Wij zijn er voor jou!

Voor het volledige overzicht van de fietsdagtochten zie Kalender - Fietsdagtochten 2017 of klik hier

Bijdrage in de onkosten: € 1
Algemene leiding: Josee Luyten 016 25 44 36
Wegkapiteins (met fluovestje):
- Tine Coenen 016 58 52 86
- Maurits Claeys 016 44 32 45
- Jan Vandebon 016 22 32 63
Laatsten van de groep (met fluovestje):
- Louis Beelen 016 23 94 84
- François Celerier 016 20 24 58
 
Info: over reisweg of aansluiten bij de groep op een andere plaats dan aangegeven: bel naar de verantwoordelijke gids van de dag.
Kom steeds op tijd naar de startplaats want we vertrekken stipt!

Lier

Vrijdag 2 juni

Afspraak om 9.45 uur op de parking aan de kerk in Werchter. Afspraak om 9.15 u aan Wijgmaalbrug indien je met de fiets naar Werchter komt. Net zoals vorig jaar kun je ook rond 10.10 u. bij de groep aansluiten aan het meer van Keerbergen, ter hoogte van restaurant The Lake (Mereldreef 1).
Over het jaagpad van de Dijle tot Ninde, langs de boswegen van de villawijken in Keerbergen en via Grasheide bereiken we het centrum van Beerzel, waar we onze eerste stop nemen. We fietsen rond de Beerzelberg, met 51,60 m het hoogste punt van de provincie Antwerpen, en rijden verder door naar Berlaar. Langs de meanderende Grote Nete komen we aan in het gezellige Lier, waar de middagpauze voorzien is. Eveneens sterk meanderend is de Kleine Nete die we vanuit Lier over een 10-tal km volgen tot Nijlen. De rit zuidwaarts gaat ondermeer over een kort stukje Grote Nete (fietsbrug) en door het provinciaal domein De Averegten. Een derde stop is gepland in Hallaar. Via Heist-op-den-Berg, Schriek en Tremelo vervoegen we terug Werchter.
Vlakke rit. Afstand 80 km, voor wie vertrekt aan Wijgmaalbrug 96 km.

Info en gids: Walter Rogge 016 40 66 58 of 0496 57 47 82.

Opmerking: oorspronkelijk was deze rit gepland op 6 juni.

Lier foto visitlier.be.jpg
Lier (foto visitlier.be)

Tuindersroute

Dinsdag 6 juni

Een vlakke rit van ± 85 km. Vertrek met de fiets aan Parkpoort om 9.30 u. en aan Wijgmaalbrug om 10.00 u.
Deze rit brengt ons via Keerbergen, Grasheide in Beerzel voor de eerste stop. Dan ‘beklimmen’ we de Beerzelberg, geologisch gezien het hoogste punt van de provincie Antwerpen. Via Putte komen we in O.L.V.-Waver met zijn indrukwekkende kloostergebouwen van de Zusters Ursulinen. We fietsen vervolgens door Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Rijmenam, Keerbergen, Werchter, Rotselaar, Wijgmaal, Wilsele en Kessel-Lo terug naar Leuven.

Info: Tine Coenen 016 58 52 86 of 0473 92 99 41.

Opmerking: oorspronkelijk was deze rit gepland op 2 juni.

O.L.V.-Waver klooster van de Ursulinen.JPG
O.L.V.-Waver: Klooster van de Ursulinen

Duffel

Vrijdag 16 juni

Vertrek met de fiets om 9.30 u. aan Parkpoort en om 10 u. aan Wijgmaalbrug voor een vlakke rit van ± 85 km.
Onze tocht gaat naar Werchter van waar we de Dijle volgen tot in Rijmenam. Hier zetten we de fiets voor een eerste keer aan de kant. Via Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver bereiken we Duffel. Hier wordt de boterhammendoos bovengehaald. Tijd voor een siësta is er evenwel niet bij. We volgen de Nete gedurende een paar kilometer en daarna nemen we de fietsostrade tot in Mechelen. Via Muizen en Hever komen we aan in Boortmeerbeek, tijd voor onze laatste stop. Via Wespelaar en de Vaart fietsen we daarna richting Leuven.

Info: Maurits Claeys 016 44 32 45  of 0476 09 06 17 en Mieke Decaluwe 016 26 10 95 of 0494 27 08 43.

Fort van Sint-Katelijne-Waver.jpg
Fort van Sint-Katelijne-Waver

Zoutleeuw

Dinsdag 20 juni

Een mooie, maar zware rit met veel hellingen. Vertrek per fiets om 9.30 u. aan Leuven Parkpoort.
Zoutleeuw werd in de 14de eeuw erkend als één van de 7 vrije steden in Brabant. Twee eeuwen later ging de beeldenstorm gelukkig aan Zoutleeuw voorbij, waardoor er nog veel middeleeuwse kunst bewaard is gebleven. De stad ligt op de grens van het Hageland, Vochtig-Haspengouw en Haspengouw, in het oosten van de provincie, en telt ruim 8000 inwoners. De inwoners worden Leeuwenaars genoemd.
Een rit van 85 km, voor geoefende fietsers.

Info en gids: Jan Vandebon 016 22 32 63.

Zoutleeuw stadhuis foto Jim Skreech.jpg
Zoutleeuw: stadhuis (foto Jim Skreech)

Limburgs Rivierenland

Vrijdag 30 juni

Vertrek met auto’s om 9 u. op carpoolparking te Kessel-Lo, naar Diest ‘Halve Maan’ (kant Begijnenhof) ± 10 u.
De vroegere bewegwijzerde route was 52 km lang. Wij vertrekken in Diest en hebben hierdoor wat extra kilometers voor een meestal vlakke rit van ongeveer 70 km.
We fietsen door een uniek landschap met talrijke rivieren zoals de Gete, Demer, Velpe en Herk. We komen langs watermolens en pittoreske brugjes. We rijden door Hageland, Kempen en Haspengouw We passeren o.a. Meldert, Schulen met het ‘Schulens Meer’ (waterrecreatiegebied), Herk-de-Stad, en Zelem. Van daaruit keren we terug naar onze startplaats in Diest.

Info en gids: Annie Frenken 016 25 41 00.

Diest Begijnhof foto gdebrabander.jpg
Diest: Begijnhof (foto gdebrabander)

Vierdaagse van Retie

Dinsdag 18 juli tot vrijdag 21 juli

Dag 1
Van Leuven naar Retie.

Dag 2
We fietsen richting Lommel via het Kanaal Herentals-Bocholt en daarna langs de ‘Sahara’. Het kwartszand van de Sahara werd ontgonnen voor de glasblazerij, maar werd ook gebruikt in lijm, papier, waspoeders en zelfs als remzand voor treinen en trams en ook voor zandtapijten. Door het uitgraven is er een meer ontstaan.In het centrum van Lommel brengen we een bezoek aan het ‘Glazen Huis’. Het is een centrum voor hedendaagse glaskunst, hier is ook een museum en een winkel. Hier houden we onze eerste rustpauze.We fietsen verder en komen daarna aan het Duits Militair kerkhof met zijn 39.000 kruisjes, de moeite waard om even te bezoeken want het is het grootste Duitse soldatenkerkhof van de tweede wereldoorlog, het heeft een oppervlakte van 16 ha. Vervolgens rijden we langs Balen-Wezel en het Zilvermeer, het kanaal Bocholt-Herentals, het Campinastrand en zullen we na ± 80 km gefietst te hebben terug aankomen in ‘De Linde’.

Dag 3
Een tocht van ± 77 km. Via Schoonbroek, Rhoode en het landschap van De Liereman volgen we het Kanaal van Dessel naar Schoten. Aan de Domheide slaan we af naar het ‘Bels Lijntje’. In 1865 begon men met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg en werd het station Weelde-Merksplas gebouwd. De spoorlijn werd uitgebaat door de ‘Grand Central Belge’ in de volksmond ‘Bels Lijntje’ genoemd. Baarle Hertog telt vier woonkernen Baarle, Baarle Grens, Zondereigen en Ginghoven. Opmerkelijk is dat Baarle en Baarle Grens gedeeld worden door het Nederlandse Baarle Nassau. De landsgrenzen lopen er dwars door straten en gebouwen. Hier kunnen we even rondwandelen en onze boterhammetjes opeten. Via Weelde en Ravels komen terug aan het Kanaal Dessel-Schoten dat we volgen tot voorbij Arendonk. Om ‘De Linde’ te bereiken moeten we over de E 34 en zijn we zo weer thuis om onze valiezen in te laden.

Dag 4
Van Retie naar Leuven.

De inschrijvingen werden afgesloten op 31 mei. Elke deelnemer krijgt nog een persoonlijke brief met praktische informatie.

Retie 2016 (9)_0.JPG
Retie 2016

VOOR NIEUWE FIETSERS VERMELDEN WE TOCH NOG EENS DE ALGEMENE AFSPRAKEN                                                                          

1. Kom op tijd naar de startplaats want we vertrekken stiptBij vertrek met de fietsverzamelen om 9.30 u. aan Parkpoort (10 u. in Wijgmaal indien vermeld bij de dagtocht). Bij vertrek met auto’s, verzamelen we meestal op de carpoolparking aan de oprit van de E314 te Kessel-Lo (tenzij het anders vermeld staat bij de tocht).
De fietsen worden opgeladen vanaf 8.45 u. zodat we om 9 u. kunnen vertrekken.
2. Afspraken voor het vervoer met auto’s maken we tijdens de wekelijkse fietstochten.
3. Wie op een andere plaats wil aansluiten, of wie onverwachts niet mee kanwaarschuwt Josée Luyten ( 016 25 44 36) ten laatste 3 kwartier vóór het afgesproken vertrekuur.
4. Bij elke tocht zijn 3 rustplaatsen voorzien.
5. Elke deelnemer betaalt € 1 per dagtocht als deelname in de onkosten voor de organisatie.
6. Voor verplaatsingen met auto’s betaalt wie meerijdt 0,10 euro per km.
7. We nemen altijd een picknick mee voor onderwegbij meerdaagse tochten alleen voor de eerste dag.
8. Wanneer een dagtocht samenvalt met een namiddagritdan is er geen namiddagrit (behalve als het speciaal vermeld is).

 

Copyright © Seniorama vzw