Wij zijn er voor jou!

Oudenaarde

Dinsdag 30 mei

In jaren heeft Seniorama Oudenaarde niet bezocht: daar moeten we iets aan doen. Deze ‘Scheldestad de parel van de Vlaamse Ardennen’ genoemd is in heel Europa bekend om haar wandtapijten. Meerdere monumenten getuigen van het rijke verleden van deze nog steeds bloeiende stad. Het MOU - Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - brengt de 1000-jarige geschiedenis van de stad, gelegen in Vlaanderens mooiste landschap, tot leven. Het museum bevindt zich in een van de mooiste stadhuizen van België. Op het gelijkvloers neemt de gids je via interactieve media en historische stukken mee op een reis door de tijd, van de middeleeuwen tot vandaag. Oudenaarde genoot eeuwenlang wereldfaam om zijn wandtapijten, vooral de verdures (groentapijten met prachtige landschappen) waren gegeerd. Het museum herbergt 15 wandtapijten, waarvan het grootste deel uit de 16de en 17de eeuw dateert. In drie andere stadhuiszalen ontdek je dat Oudenaarde ook een belangrijk centrum van edelsmeedkunst was. De collectie De Boever-Alligoridès is een van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen, met topstukken uit elf Europese landen.
Voor de lunch op de middag blijven we op de Markt.
Het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en de Sint-Walburgakerk blijven toppers. Toch biedt deze Scheldestad een rijkdom aan kleinere maar niet minder mooie monumenten zoals het pittoreske begijnhof, het statige Huis Margaretha van Parma, de Boudewijntoren en het 18de-eeuwse vleeshuis. Zij vertellen elk hun rijke en bewogen geschiedenis. De stad kent meer dan 100 geklasseerde monumenten. De stadswandeling ‘Oudenaarde door de eeuwen heen’ brengt je langs verrassende verdoken hoekjes en monumenten. Maar niet alleen verdoken stenen genieten onze aandacht, gezellig flaneren langs de Schelde en een adempauze in het stadspark staan ook op het programma.

Vertrek: 8 u. Diestse Poort (nabij station Leuven).
Terug: rond 17.30 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 19.30 u. aankomen.

Prijs: € 54 - leden € 50.

Inschrijving vóór 12 mei: mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar 016 22 20 14. 

Betalen: per overschrijving op rekeningnummer  BE32 7364 0304 8202, mededeling: ‘Dagmei’. Vermeld steeds naam, lidnummer en GSM of telefoonnummer van deelnemer(s). Wie cash wil betalen, kan dit nog steeds op het onthaal bij Seniorama.

Contactpersoon: Mark Van den Bosch 0498 39 88 70.

Oudenaarde stadhuis foto Marnic Goeteyn.jpg
Oudenaarde: Stadhuis (foto Marnic Goeteyn)

Het Meetjesland

Donderdag 22 juni

We trekken naar het Meetjesland, met als voornaamste stad Eeklo, maar eerst nog even kijken waar men zorgt voor ons dagelijks water. Dagelijks verbruikt iedere Vlaming gemiddeld 86 liter water, en we zijn met velen.
We beginnen om 10 u. in het waterproductiecentrum Kluizen te Evergem, dat tot 60 miljoen liter drinkwater per dag kan produceren op basis van oppervlaktewater. Het werd in 1974 in dienst genomen en in 1996 uitgebreid met een tweede spaarbekken. De totale capaciteit is nu 60.000 kubieke meter (of 60 miljoen liter) per dag. In de toekomst zal die capaciteit nog verder verhogen tot 80.000 kubieke meter per dag. In 2011 werd op de dijken van de spaarbekkens een zonnepark gerealiseerd. Op een oppervlakte van 7 hectare staan 14.600 zonnepanelen met een vermogen van 4,2 MWp (Megawatt piek) die 3,8 MWh (Megawatt uur) elektriciteit per jaar opwekken. Een gids zal ons rondleiden en uitleg geven over de werking van het centrum.
We kunnen het niet bij water alleen laten en stappen na dit bezoek resoluut naar een restaurant voor een lekkere lunch. De uitbaters van dit restaurant zijn Whisky-liefhebbers en verkopen deze drank die ze in Schotland hebben gehaald en hier gebotteld.  
Om 14 u. vertrekken we dan verder het Meetjesland in naar de belangrijkste stad, nl. Eeklo. Geen betere manier om een stad te leren kennen, dan op de pleintjes, waar het openbare leven zich al eeuwen afspeelt. We starten onze wandeling door de stad Eeklo direct op de markt. Daar hebben we aandacht voor het historische kader van Eeklo als rijke textiel- en meubelstad. Het stadhuis, het Belfort, de Markt en zeker en vast de neogotische Sint-Vincentiuskerk zijn pareltjes van architectuur. Tevens wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het volkse Eeklo, met zijn arbeidersstraatjes, zijn volksgebruiken en uiteraard de legende van de Herbakker. Na een hulde aan Tamboer, de volkszanger, die alle Vlaamse markten aandeed om zijn waren te verkopen en te zingen, brengen we een kort bezoek aan de Stassano-site. Nadien stappen we richting Van Hoorebeke-plein om een bezoek te brengen aan het Jenevermuseum.

Vertrek: 8 u. Diestse Poort (nabij station Leuven).
Terug: rond 17.30 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 19.30 u. aankomen.

Prijs: € 54 - leden € 50.

Inschrijving vóór 10 juni: mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar 016 22 20 14. 

Betalen: per overschrijving op rekeningnummer  BE32 7364 0304 8202, mededeling: ‘Dagjuni’. Vermeld steeds naam, lidnummer en GSM of telefoonnummer van deelnemer(s). Wie cash wil betalen kan dit nog steeds op het onthaal bij Seniorama.

Contactpersoon: Mark Van den Bosch 0498 39 88 70.

Eeklo Stadhuis Kerk foto wikipedia.jpg
Eeklo: Stadhuis en kerk (foto Wikipedia)

Copyright © Seniorama vzw