Wij zijn er voor jou!

Expresbericht

Kleine-Brogel en Alpacaboerderij

Donderdag 27 juli

Om 9 uur worden we verwacht in de belangrijkste luchtmachtbasis van België te Kleine-Brogel voor een uitgebreid bezoek.
In de basis werken 1700 militairen. De eenheid beschikt over 38 F-16 jachtvliegtuigen. De taken van de ‘10de Tactische Wing’ (zo worden ze in het leger aangeduid) zijn:
· deelnemen aan operaties en high intensity conflicten
· de basis beveiligen en verdedigen
· technisch onderhoud en logistieke steun leveren om de luchtoperaties zo effectief mogelijk te laten verlopen
· dagelijkse vliegopdrachten, trainingsvluchten en luchtbewakingsopdrachten (in België en elders) uitvoeren
De 10de Tactische Wing neemt ook deel aan de NATO Reaction Force. Daarvoor moet ze steeds op korte termijn twaalf F-16’s op buitenlandse opdracht kunnen sturen.
Het bezoek duurt tot 13 uur. En als het ons meezit kunnen we het opstijgen van de vliegtuigen van nabij meemaken.
Daarna trekken we naar de Alcapaboerderij waar we om 13.30 uur mogen aanschuiven voor een barbecue. Daarna worden we rondgeleid in de boerderij.
Alpaca's zijn zeldzame en waardevolle dieren. Samen met de dicht aan hen verwante lama zorgden de alpaca's voor kleding, voedsel, transport en gezelschap voor de Zuid-Amerikaanse Inca-beschaving. Deze Inca's begonnen zo'n 5.000-6.000 jaar geleden met de domesticatie van alpaca's en lama's. Pas rond 1850 werd de schoonheid en de luxe van alpacawol ontdekt door de rest van de wereld. Vandaag de dag vindt men de meeste alpacafokkerijen in de Altiplano, een hoogvlakte in de Andes op de grens tussen Peru, Bolivia en Chili. Het leven is hard op deze hoogvlakte. De alpaca's worden blootgesteld aan een bar klimaat, met een brandende zon overdag en strenge vorst tijdens de nacht. Begin jaren '90 ontstonden ook de eerste alpacabedrijven in Europa. De alpaca-industrie staat in Europa nog in haar kinderschoenen. Maar zowel de markt voor de dieren als de markt voor hun producten zijn beiden groeiende, wat groeimogelijkheden biedt voor de Europese industrie. We gaan zeker in de stallen kijken bij de alcapa’s. Uw gids zal nog wat dieper ingaan op het houden van en fokken met alpaca’s en u heeft hier meer dan genoeg mogelijkheid om uw vragen te stellen. De alpaca’s zullen u nieuwsgierig aan staan kijken en misschien laten enkele alpaca’s zich nog aaien. We ronden af in het winkeltje van de boerderij, en rond 17.30 uur keren dan terug naar Leuven.

Prijs: € 52 - leden € 48        

Ga je mee, schrijf dan in vóór 11 juli: via mail daguitstap@seniorama.be of 016 22 20 14 met vermelding naam, lidnummer en GSM of telefoonnummer van deelnemer(s). Vermits we een streng beveiligde plaats betreden moeten ook van elke deelnemer de geboortedatum, plaats en nationaliteit opgegeven worden. Gelieve dit niet te vergeten bij uw inschrijving.
Betalen: per overschrijving op rekeningnummer  BE32 7364 0304 8202 met mededeling: Dagjul + naam + lidnummer van deelnemers. Je kunt ook met bancontact betalen bij het onthaal van Seniorama.

Vertrek: 7.30 uur Diestse Poort (nabij station Leuven).

Info: Mark Van den Bosch 0498 39 88 70.

F-16 basis Kleine Brogel foto wikipedia.jpgalpaca's foto wikipedia.jpg
F-16 basis Kleine-Brogel (foto wikipedia) en Alpaca's (foto wikipedia)

Copyright © Seniorama vzw