Wij zijn er voor jou!

Expresbericht

Clervaux

Donderdag 21 september

We vertrekken vroeg in de morgen om het mooie stadje Clervaux in het Groot Hertogdom Luxemburg te ontdekken in de voormiddag. Na de middag staat een fototentoonstelling op ons menu.

In het hartje van de Ardennen torent hoog boven het pittoreske stadje een kasteel uit de 15de eeuw. Onder leiding van een gids wandelen we langs de mooiste plekjes van dit stadje en bezoeken we een romaanse kerk en het grote Benidictijnenklooster van Sint-Mauritius en Sint-Maurus, gebouwd in 1909. Deze abdij werd gesticht door de monniken van een Franse abdij, die Frankrijk moesten verlaten in 1901, omwille van de wet op de laïcité.
Het prachtige kasteel, hoog boven op de rots gebouwd, verheft zich boven de woningen van het dorp die er in de vorm van een hoefijzer omheen zijn gebouwd. Het pittoreske uitzicht en de natuurlijke ligging van de stad hebben er een drukbezochte plaats van gemaakt. Het kasteel werd vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd daarna volledig gerestaureerd en is vandaag de dag de eerbiedwaardige getuige van een roemrijk verleden.

Na het middagmaal leidt een gids ons door de fototentoonstelling THE FAMILY OF MAN. Ze werd gecreëerd door Edward Steichen (Ameikaans fotograaf en curator van Luxemburgse oorsprong) en werd in 1955 ingehuldigd in het 'Museum of Modern Art' in New York.
Deze grote tentoonstelling wil, door het gebruik van de universele taal van de fotografie, het wederzijds begrip tussen de mensen bevorderen. Uit 4 miljoen inschrijvingen selecteerde Steichen 503 foto's van 273 kunstenaars en amateurfotografen uit 68 landen. De tentoonstelling is opgevat rond 37 thema's, zoals liefde, geloof, geboorte, arbeid, gezin, oorlog en vrede. De tentoonstelling was een enorm succes en na een lange wereldreis werd de collectie door de Amerikaanse regering aan het Groothertogdom geschonken.
Dit bezoek duurt één uur, daarna vrije tijd om nog te shoppen of te kuieren in Clervaux. Wie liever nog een museum bezoekt, kan in het kasteel nog een collectie maquettes van kastelen bekijken of een museum over de Slag van de Ardennen op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vertrek: 7.30 u. Diestse poort (nabij het station).
Terug: rond 17.30 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 20 u. aankomen.

Prijs: € 60 - leden € 55.

Ga je mee, schrijf dan in vóór 11 september: mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar 016 22 20 14 (onthaal Seniorama). Vermeld steeds naam, lidnummer en gsm of telefoonnummer van de deelnemer(s).
Betalen na inschrijving doe je liefst per overschrijving op het rekeningnummer BE32 7364 0304 8202 met mededeling: 'Dagsep', naam, lidnummer van de deelnemers.

Info: tot 1 uur vóór vertrek: Mark Van den Bosch 0498 39 88 70.

Copyright © Seniorama vzw