Wij zijn er voor jou!

Hoe Berlinde De Bruyckere de Besloten Hofjes ontdekt

Zaterdag 23 maart

De Besloten Hofjes uit de collectie van het Hof van Busleyden zijn werelderfgoed. Daar valt niet over te twijfelen. Ze hebben in het museum een belangrijke plaats gekregen. De Hofjes zijn kleine houten kastjes, gevuld met een amalgaam van artefacten, gaande van handgemaakte sculptuurtjes over zijden bloemen en diertjes tot wassen medaillons en met stof omwikkelde botrelieken. Ze zijn vervaardigd in de 16de eeuw door Mechelse gasthuiszusters. Teruggetrokken in hun kloostercel gaven ze met veel zorg en toewijding vorm aan een eigen Hof van Eden, hun spirituele wereld. Berlinde De Bruyckere zag tijdens haar bezoek aan de tentoonstelling Utopia voor het eerst  enkele exemplaren. Ze lieten zo een grote indruk na dat ze zoals ze zelf zegt explodeerden in haar hoofd.
In de tentoonstelling ‘It almost seemed a Lily’ zien we hoe de kunstenares deze ontdekking interpreteert in een reeks nieuwe werken. De Bruyckere voelt een nauwe verwantschap tussen haar werk en deze wonderlijke microkosmossen, die deel uitmaakten van de spirituele wereld van de Mechelse gasthuiszusters. Tegenover de 500 jaar oude miniatuurwerelden creëerde ze monumentale houten lijsten met binnenin figuren die ze samenstelt met de materialen die voor haar kenmerkend zijn: dekens, huiden, vleeskleurige was. Op het eerste zicht zijn er grote contrasten. Toch ontdek je ook gelijkenissen … Welke verwantschap voelt Berlinde De Bruyckere?
In de tentoonstelling is ook ouder werk opgenomen zoals een installatie gemaakt in opdracht van Axel Vervoordt (ons reeds bekend van de uitstap naar DIVA). Heel boeiend is ook de opstelling van een Besloten Hofje dat nog volop in restauratie is. Alle gedemonteerde onderdelen zijn mooi gesorteerd en opgeslagen en nu getoond in een depotopstelling. In één woord  indrukwekkend. 

Vertrek: Station Leuven 14 u. Iedereen koop zijn eigen treinticket. Het museum is 20 minuten stappen van het station.

Terug in Leuven: 18 of 18.30 u.

Ga je mee? Schrijf dan in op het onthaal van Seniorama 016 22 20 14 of onthaal@seniorama.be. Maximum aantal deelnemers: 20

Prijs: Inkom + gids: € 19 € - leden € 17.

Betalen: Na inschrijving doe je liefst per overschrijving op het rekeningnummer van Seniorama: BE32 7364 0304 8202, mededeling: ‘Wemrt19’ + naam + gsm + lidnummer van de deelnemer. Er kan ook met bankcontact betaald worden op het onthaal van Seniorama.

Berlinde De Bruyckere foto hofvanbusleyden.be.jpg 
Berlinde De Bruyckere (foto hofvanbusleyden.be)

Copyright © LDC Seniorama vzw