Wij zijn er voor jou!

Ieder jaar krijgen heel wat mensen inbrekers over de vloer. Met een aantal kleine aanpassingen kun je inbrekers ontmoedigen of inbraakvertragend werken.
Inbrekers slaan hun slag meestal wanneer er niemand thuis is, zoals in de namiddag, of tijdens de tweede helft van de nacht. Net op die momenten vergeten de meeste mensen de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen.
De meeste inbraken gebeuren ook aan de achterzijde van de woning. Dat heeft twee redenen: de inbrekers kunnen er meestal ongezien hun gang gaan en bovendien is de beveiliging daar vaak het zwakst.

Preventiemaatregelen
Om je woning tegen inbraak te beveiligen zijn er drie soorten maatregelen die je kunt nemen: organisatorische, bouwkundige en elektronische.

Organisatorische maatregelen:
zijn eigenlijk een aantal goede gewoontes die je woning onaantrekkelijk maken voor een inbreker, hem weinig gelegenheid bieden om de inbraak te plegen, de kans op ontdekking verhogen en de eventuele schade of het nadeel kan beperken.
Enkele voorbeelden van organisatorische maatregelen zijn:
- geef je woning een bewoonde indruk
- merk en registreer je bezittingen
- berg je waardevolle voorwerpen en papieren veilig op
- sluit alles veilig af
- draag zorg voor je sleutels, hang er dus geen labels aan en laat ze niet aan de binnenkant van deuren of ramen zitten of, erger nog, onder de mat
- wees een goede buur, want een gepaste nieuwsgierigheid voor wat er op straat en bij de buren gebeurt, is een nuttige maatregel om diefstal te voorkomen
- stel geen 'hulpmiddelen' ter beschikking van de inbreker zoals rondslingerende ladders of aangesloten buitenstopcontacten
- beperk de afvoermogelijkheden en sluit het hekje zodat de inbreker zijn voertuig niet tot tegen je huis kan rijden
- maak je een gepaste dosis wantrouwen eigen en laat onbekenden niet zomaar binnen, ook al lijkt hun verhaal aannemelijk.

Bouwkundige maatregelen:
bestaan erin om degelijke materialen te kiezen voor je woning: zorg voor deuren die dik genoeg zijn, sloten die stevig genoeg zijn en die aangepast zijn aan de dikte van de deuren. Zorg ook voor ramen die niet makkelijk te breken zijn door het gebruik van siersmeedwerk, gelaagd glas of kunststof.

Elektronische beveiliging:
is soms een noodzakelijke aanvulling op de organisatorische en bouwkundige maatregelen. Alarmen dienen om inbraakpogingen te detecteren, de alarmdiensten te verwittigen of om de inbrekers af te schrikken. Ga zeker ook na of het in je gemeente toegestaan is om een luid alarm te plaatsen.
Wanneer je beslist om je huis te beveiligen tegen inbraak, maar ook tegen brand, informeer dan zeker ook naar een eventuele belastingsvermindering.
Het is evident dat het meest veilige slot geen enkele waarde heeft wanneer je niet alle ramen en deuren op slot doet. Het installeren van een beveiliging is dus niet het belangrijkste, maar wel het gebruik ervan.

Stad Leuven: preventieadviseur komt gratis bij je langs:
je huis beter beveiligen tegen inbraak is altijd een goed idee, en de preventiedienst van de stad Leuven wil je daar graag bij helpen.
De preventieadviseurs komen gratis bij je langs voor een doorlichting van je woning. En dan geven ze een advies over wat zou moeten veranderen. Als je dat advies helemaal uitvoert, krijg je een premie van de stad: de stad betaalt een derde van het nettobedrag terug, met een maximum van € 350.
Je kunt ook terecht in de preventiewinkel, waar adviseurs tonen hoe je je woning zo inbraakproof mogelijk maakt. De preventiewinkel is iedere dag open van 8.30 tot 16.30 uur, maar je maakt best een afspraak.
De preventieadviseurs kijken naar je woning of appartement met de ogen van een inbreker!

Bronnen: Belgium.be - informatie en diensten van de overheid.
www.belgium.be/nl/justitie/veiligheid/voorzorgen_nemen/in_en_om_huis/inb...
http://www.belgium.be/nl/justitie/veiligheid/voorzorgen_nemen/in_en_om_h...

Preventiedienst, Philipssite 4, 3001 Leuven
preventie@leuven.be
016 21 07 00

maart 2017

Copyright © Seniorama vzw