Wij zijn er voor jou!

Je kunt azijn op talloze manieren gebruiken in huis, tuin en keuken. Azijn is een volledig natuurlijk product dat vroeger heel vaak gebruikt werd als poetsmiddel. Het is een natuurlijk reinigingsmiddel en ontsmettingsmiddel. Azijn heeft die rol wat verloren na de 1960's maar is sinds kort aan een comeback toe.
Kortom, azijn is een erg veelzijdig product. Hoe veelzijdig? Er zijn niet minder dan 50 manieren om azijn te gebruiken in en rond je huis. Zo kan je op milieuvriendelijke wijze een boel geld besparen.

Manieren om azijn in huis te gebruiken:
 Je kunt azijn gebruiken als wasverzachter. Doe het in het bakje van de wasverzachter, helemaal vol. Het resultaat is lekker zacht en geurloos: je kleren ruiken niet naar azijn.
 Gebruik je de wasmachine al op de juiste temperatuur? Goed zo. Je wasmachine ontkalken en reinigen met azijn houdt het toestel in tip-top conditie. Draai eens per maand een programma op 90° met een wasbol vol azijn.
 Je waterkoker en koffiezetter ontkalken en reinigen gaat erg makkelijk met azijn. Doe een kop azijn in het waterreservoir, vul voor de rest met gewoon water en zet het toestel op.
 Je kunt met azijn je stoomstrijkijzer ontkalken. Vul ook hier het waterreservoir met een kop azijn en voor de rest met (gedemineraliseerd) water. Stomen maar tot het water-azijn mengsel op is.
 Lastige stickers kan je verwijderen door een natte doek met azijn op de sticker te houden en even te laten inwerken. De stickers komen nu los.

Manieren om azijn in de keuken te gebruiken:
 Doe regelmatig een kop azijn in de vaatwasser om hem te ontkalken en te reinigen. Zo gaat hij langer mee.
 Je kunt gebruikte snijplanken ontsmetten door er wat azijn op te sproeien en even te laten inwerken voordat je ze afwast.
 Je koelkast en diepvries poetsen met azijn is zuinig en gezond: er blijven geen giftige residu's achter van chemische poetsmiddelen die je voedsel kunnen aantasten.
 Combineer azijn en bicarbonaat om de afvoer van je keuken te ontstoppen en ontgeuren: doe een paar soeplepels bicarbonaat in de afvoer gevolgd door een kop azijn. Laat een half uurtje inwerken.
 Je microgolf of magnetron poetsen gaat goed met azijn. Doe wat azijn op een vochtige doek. Ook de gewone oven kan je poetsen met azijn. Hardnekkig vuil besproei je met azijn en laat je eerst even inwerken.

Manieren om te poetsen met azijn:
 De klassieker van het poetsen met azijn: ramen poetsen met azijn. Doe één of twee koppen azijn in een emmer lauw water en je ramen blinken als nooit tevoren. Ook je spiegels poetsen gaat erg makkelijk met azijn.
 Azijn is hét middel om kalkaanslag te verwijderen, waar je deze ook vindt. Sproei onverdunde azijn op de kalkaanslag en laat een half uurtje inwerken.
 Heb je een houten tafel? Dan heb je vast ook ringen van drinkglazen op je houten tafel. Wrijf de plekken in met wat azijn en laat inwerken. De ringen verdwijnen.
 Kalkaanslag en andere vlekken in het toilet? Ze zijn niet bestand tegen azijn. Doe een stevige kop azijn in het toilet, schrob met de toiletborstel en laat een nachtje inwerken.

Manieren om azijn in de badkamer te gebruiken:
 Je kunt azijn ook in de badkamer gebruiken om kalkaanslag te verwijderen op en rond kranen. Je badkamerspiegel blinkt extra als je hem poetst met azijn.
 Azijn is een antibacterieel middel en dus ideaal om je badkuip en wastafel te poetsen.
 Hardnekkige zeepresten? Sproei er wat azijn op en laat eventjes inwerken.

mei 2017

Copyright © Seniorama vzw