Wij zijn er voor jou!

Van 3 tot 11 maart was het ‘Week van de Vrijwilliger’. Wist je dat vrijwilligerswerk goed is voor onze gezondheid? Het is prima tegen stress, zet je in beweging en biedt een sociaal netwerk.
Veel organisaties in ons land steunen op vrijwilligers die zich elke keer opnieuw inzetten voor anderen. Zo werken er heel wat vrijwilligers bij Seniorama (± 250). Al doen ze met dit vrijwilligerswerk ook hun eigen leven goed. Want wie vrijwilligerswerk doet, is gezonder!

(09-03-2017) UGent-onderzoekers analyseerden data over vrijwilligerswerk, werkzaamheid en gezondheid bij meer dan 40.000 Europeanen. Hun resultaten, net gepubliceerd in PLOS ONE, tonen dat vrijwilligers gezonder zijn, en vaker aan het werk dan anderen.
Zelfs na controle voor andere factoren die gezondheid beïnvloeden (geslacht, leeftijd, scholingsniveau, migratiestatus, religiositeit en land waar ze wonen), blijken vrijwilligers in duidelijk betere gezondheid dan niet-vrijwilligers. Doctoraal onderzoeker Jens Detollenaere: “De sterkte van deze associatie is vergelijkbaar met de gezondheidswinst die je hebt als je een man bent (in vergelijking met een vrouw), vijf jaar jonger bent of autochtoon bent (in vergelijking met een allochtoon).”

Minder stress
Als vrijwilliger heb je meer levenslust, een verbeterde levenskwaliteit en minder stress. Bij vrijwilligerswerk komen ‘zorghormonen’ vrij die helpen tegen stress en ontstekingen. “Op de dagen dat ik vrijwilligerswerk doe, vergeet ik de rest rond mij”, dixit een vrijwilliger. “Als je thuis bent, heb je de drang om constant van alles te doen. Dat heb je niet als je vrijwilligerswerk doet. Het is rustgevend. Je beter voelen én mensen een dienst bewijzen, twee vliegen in één klap!”

Meetellen in de maatschappij en sociale contacten
Ook ouderen moeten de kans krijgen om op een actieve manier oud te worden, zonder weg te zakken in eenzaamheid of verveling. Het gevoel om ook na je carrière iets te betekenen voor anderen en mee te tellen in de maatschappij is van groot belang. Vrijwilligerswerk versterkt de eigenwaarde en levert je meteen ook de nodige sociale contacten op. 

Goed voor je veerkracht
Vrijwilligerswerk kan bovendien je mentaal en sociaal welbevinden een duwtje geven. Een vrijwilliger: Vrijwilligerswerk is ongetwijfeld een pad van gezonde activering en van sociale contacten. Een gouden tip die een psycholoog me gaf na een zware periode was elke dag buiten komen en actief mensen opzoeken. Dat was absoluut zinvoller dan afhankelijk te worden van geneesmiddelen.” 

Meer beweging
Bewegen is de sleutel tot een gezonde levensstijl. Door actief bezig te zijn zorgt een vrijwilliger er ook voor dat hij makkelijker aan zijn dagelijkse portie beweging komt. Onderzoek toont aan dat vrijwilligers meer stappen dan niet-vrijwilligers.

Iedereen heeft sociaal contact nodig om gelukkig te zijn. Mensen zouden minder psychologen en medicijnen nodig hebben als ze meer sociaal contact zouden hebben. Ouderen die hele dagen alleen zitten, worden ongelukkig van de eenzaamheid. Wanneer je voelt dat je iets kan betekenen voor mensen geeft dat wel een boost in je mentaal welbevinden. Zelf lucht ik ook soms mijn hart tijdens onze wandelingen. Ik kijk er altijd enorm naar uit.

Een vrijwilliger
Bron: www.gezondleven.be

april 2018

Copyright © LDC Seniorama vzw