Wij zijn er voor jou!

Expresbericht

Blikvanger

Een energiekuur voor je smartphone
Rusten, gezond eten, bewegen en stress vermij­den: om onze eigen batterijen op te laden volstaat wat gezond verstand. Maar die échte batterij in je smartphone, hoe hou je die fit, gezond en bruisend van energie? Elke dag tot 100% voltanken? Af en toe een weekje platte rust gunnen? Met de volgen­de tips vermijd je een acute burn-out.

Tips op lange termijn
100% opladen is nergens voor nodig
Nee, je moet een nieuw toestel niet 24 u. lang op­laden voor het eerste gebruik. Dat is een mythe die nog stamt uit de tijd van de nikkel cadmiumbatterijen. Die moesten de eerste keer ‘gevormd’ worden door ze volledig op te laden en ze verloren ook capaciteit als ze geregeld maar voor 75% werden opgeladen. Maar toestellen met een moderne lithium-ionbatterij zitten beter niet langer in het stopcontact dan nodig, en dat is het gevaar als je ze bijvoorbeeld elke nacht oplaadt.

Laat je smartphone geen kou lijden
Ook je smartphone heeft het ook graag lekker warm in de winter. En de batterij zeker. Wintersporters hebben vast al gemerkt dat hun batterij op de skipiste wel heel snel leegloopt. Bij lage temperaturen verslijt die ook sneller, net als bij temperaturen boven 40°. Het best is dus om je smartphone dicht tegen je lijf te dragen. Laad je batterij ook liever niet op in een heel koude of heel warme omgeving, zoals een auto die in de zomer uren in de zon geparkeerd staat. Is het heel warm en zit er een hoesje rond je telefoon? Hij zal het niet erg vinden indien je hem even van zijn jasje bevrijdt.

Vermijd een opgezwollen batterij
Batterijen zijn een beetje als mensen. Zijn ze heel de tijd volledig opgeladen, dan krijgen ze last van een opgezwollen gevoel. Een batterijpercentage tussen de 40 en 70% behouden is eigenlijk perfect. Volledig ontladen is ook geen goed idee. Het gezondste is om je batterij nooit onder de 20% te laten komen. Dat is natuurlijk niet vanzelfsprekend als je op stap bent en geen stopcontact vindt. Een powerbank kan helpen in zo’n geval.

Gebruik een officiële lader
Er zijn veel goedkopere varianten te vinden die ook werken, maar de officiële lader van de fabrikant die je smartphone maakte is nog altijd het beste. Die bevat een ‘microcontroller’ die ervoor zorgt dat je batterij gebalanceerd opgeladen wordt. Hij stopt met opladen als de batterij 100% bereikt heeft en begint pas opnieuw als ze onder de 95% zakt. Hij houdt ook de temperatuur bij, om oververhitting te voorkomen. Draadloos opladen vermijd je beter. Daarbij is zelden sprake van een ‘microcontroller’ die al de bovenstaande dingen in de gaten houdt.

Vermijd stress voor je batterij
Als je de smartphone al lang niet meer gebruikt hebt, kun je hem de eerste keer het best opladen tot 40%. Zo beperk je de stress op de cellen in de batterij.
 

Tips bij acute nood
Zet het scherm wat minder fel
Het scherm van je smartphone vormt de grootste last voor je batterij. Door de helderheid te verminderen, bespaar je dan ook de meeste energie. Bij elke smartphone kan je die helderheid aanpassen. Een andere manier is de schermkleur uitschakelen, dit is echter niet bij elk toestel een optie.

Sluit in de achtergrond actieve apps
Facebook, Whatsapp, Google … Om ze te sluiten drukken we vaak op de homeknop. Maar dan blijven die app stiekem op de achtergrond draaien, en zo verbruiken ze enorm veel energie. Sluit dus die actieve apps om je batterij te sparen. Dat doe je zo: open je lijst met actieve apps (een dubbele tik op de toets rechts van de homeknop) en sluit ze van daar. Ga je in je instellingen naar het tabje ‘batterij’, dan kun je bij ‘batterijgebruik’ ook zien hoeveel batterij elk van je apps verbruikt heeft.

Schakel wifi, gps en bluetooth uit
Zeker je locatiegegevens slorpen veel energie op. Schakel dat gewoon uit als je het niet nodig hebt. Hetzelfde geldt voor Wifi en bluetooth. Als je bijvoorbeeld je Wifi laat aanstaan op een plek waar die geen verbinding kan maken, dan zal je telefoon blijven speuren naar een netwerk, wat ook een zware last is voor je batterij.

Zet je gsm niet uit
Je gsm even uitzetten om de batterij te sparen werkt averechts: heropstarten vreet energie. Als de nood echt hoog is en de batterij leeg dreigt te lopen, schakel dan de energiebesparende modus in. Die is gemakkelijk terug te vinden op moderne smartphones. Heb je een ouder toestel of vind je die spaarstand niet, dan werkt de vliegtuigstand even goed. Nadeel is wel dat je dan niet meer bereikbaar bent.
 

Waarom gaat die batterij niet langer mee?
De meeste smartphones hebben (bij normaal gebruik) een batterijduur van 1 à 2 dagen. Maar in werkelijkheid leggen we ons toestel soms meerdere keren per dag aan het stroominfuus, zeker als het al een dagje ouder is. Een commercieel trukje van de producent om ons weer naar de winkel te lokken? "Neen" zegt Rik Hostyn van de Vives hogeschool. "De fabrikanten weten ook dat veel gebruikers gemiddeld om de twee à drie jaar een nieuwe smartphone aankopen. Niet omdat de vorige kapot is, wel om mee te zijn met de nieuwste trends en technologische snufjes. Waarom zouden ze er dan een batterij in steken die langer zijn capaciteit behoudt, maar tegelijk ook breder is en zwaarder weegt. Dan krijgen ze het toestel gewoonweg niet verkocht." Toch kopen veel mensen een nieuwe smartphone omdat de batterij van hun huidige het steeds sneller begeeft. "Sommigen vergeten dat je vaak ook een nieuwe batterij kunt kopen in plaats van een nieuw toestel", aldus Hostyn. "de handleiding lezen kan soms echt zijn nut hebben."

Bron: Het Nieuwsblad van 8 januari 2019

maart 2019

Copyright © LDC Seniorama vzw