Wij zijn er voor jou!

Expresbericht

Blikvanger

1. Gebruik uw gezond verstand
Een veilige PC begint bij een bewuste computergebruiker:
· Reageer niet op mails van onbekende afzenders. Klik niet op links of bijlagen als je niet 100% zeker weet wat het is en van wie het komt.
· Open geen bijlage van een bekende afzender wanneer je het niet echt vertrouwt. Bedwing je nieuwsgierigheid.
· Klik nooit op rare meldingen die je te zien krijgt. Boodschappen als ‘Spyware gevonden, je computer dient nu te worden gescand’, dienen juist om je om de tuin te leiden. Klik je op zo’n boodschap dan bestaat de kans dat je computer wordt besmet. Nooit ingaan op dergelijke boodschappen.
· Vertrouw je een bepaalde website of melding niet, gebruik dan je virusscanner om je computer te controleren. Sluit eerst alle programma’s af. Start vervolgens de virusscanner volgens de instructies van je geïnstalleerde virusscanner.

2. Nepmails en phishing
· Deze berichten kunnen erg gevaarlijk zijn. De phishingmail hengelt naar persoonlijke informatie zoals je creditcard- of bankgegevens. Banken sturen je bijvoorbeeld nooit een e-mail met het verzoek je persoonlijke gegevens te controleren of te veranderen.
· Nepmails verzamelt e-mailadressen. Mocht u een dergelijke mail ontvangen, verwijder deze dan van je systeem.
· Internet Explorer heeft sinds versie 8 een zogenaamde SmartScreen-filter. Deze herkent phishingwebsites en websites die schadelijke software verspreiden.
· De laatste tijd doet zich een ander fenomeen voor: sommige personen worden opgebeld via hun vaste telefoon met een aanbod om Windows 10 te kopen.
Niet op ingaan, daar je Windows 10 gratis op je computer kunt installeren (nog tot juli 2016).

3. Wachtwoorden
· Gebruik complexe wachtwoorden. Gebruik niet je eigen telefoonnummer, naam of geboortedatum als gebruikersnaam of wachtwoord.
· Een goed wachtwoord bestaat uit een reeks van  willekeurige kleine letters, hoofdletters, cijfers en andere tekens (?*/>!). Hoe meer verschillende tekens u gebruikt, hoe moeilijker je wachtwoord gekraakt kan worden.
· Maak uw wachtwoord lang genoeg, bij voorkeur minstens 10 tekens, en gebruik voor elke website een ander wachtwoord.
· Uw wachtwoorden bewaar je best niet in een schriftje dat je argeloos laat rondslingeren. Je kunt bijvoorbeeld een wachtwoordprogramma gebruiken. Dat is een programma waarin je een lijst bijhoudt van alle wachtwoorden die je gebruikt. Je voert ze eenmalig in, kiest een hoofdwachtwoord om het programma mee te beveiligen, en je kunt ze voortaan allemaal opzoeken in het programma. Een goed Voorbeeld daarvan is ‘Lastpass’. Dit is een gratis programma: (www.lastpass.com).

Dit, en nog veel meer, kom je te weten in de computercursussen die bij Seniorama worden ingericht.

maart 2016

Copyright © Seniorama vzw