Wij zijn er voor jou!

1. Accounts
Ik ben niet zeker of mijn wachtwoord goed/sterk genoeg is.
Een sterk wachtwoord bevat hoofd– en kleine letters, cijfers en symbolen. Een sterk wachtwoord bevat geen gebruikersnaam of de naam van een persoon, huisdier, merk, bedrijf of plaats. Deze wachtwoorden zijn voor een hacker makkelijk te kraken. Een sterk wachtwoord is zo lang mogelijk en telt minstens 8 tekens. Hoe langer het wachtwoord, hoe minder vanzelfsprekend (of hoe langer het duurt) voor een hacker om je wachtwoord te achterhalen door alle mogelijke combinaties te testen. Langer is veiliger.
Overweeg een wachtwoordzin.
Een wachtwoordzin kan om het even welke zin zijn, hoe langer hoe beter, vooral als je er enkele leestekens in gebruikt. Op sommige sites kun je maar een beperkt aantal tekens gebruiken en dus moet je creatief zijn. Maak je zin korter door de eerste letter van elk woord in de zin te nemen en vervang sommige letters door symbolen. Zo kun je een ‘a’ vervangen door @, een ‘e’ door €, een ‘l’ door £, enz. en er nog enkele leestekens aan toevoegen.
Een voorbeeld: ‘Ik zit elke dag om 7 uur aan het ontbijt’ kun je voluit gebruiken of inkorten tot: 'iZ€dO7u@Ho!'. Het resultaat is heel sterk en een makkelijk te onthouden wachtwoord. Een sterk wachtwoord lijkt niet op een van je andere of vorige wachtwoorden. Het gebeurt vaak dat websites gehackt worden en dat miljoenen wachtwoorden in verkeerde handen vallen. Kent een hacker één van je wachtwoorden, dan kan hij heel gemakkelijk testen waar hij er overal toegang mee krijgt. Een sterk wachtwoord begint niet met een hoofdletter en eindigt niet met een cijfer. Dit zijn de eerste combinaties die hackers testen. Een sterk wachtwoord bevat geen bestaand woord. Met zogenaamde woordenboekaanvallen ‘testen’ hackers combinaties van alle bestaande woorden met cijfers en symbolen in gebruikelijke combinaties tot ze vinden wat ze zoeken.

2. Online transacties
Hoe weet ik of ik een website kan vertrouwen?
De website waar je iets koopt moet over een eenvoudig systeem beschikken waarmee klanten eventueel een klacht kunnen indienen of een vraag kunnen stellen. Het ontbreken van zo een systeem kan duiden op wanbeheer of zelfs bedrog. Kies een webshop die de transportkosten betaalt wanneer je artikelen terugstuurt. Ga na of de webshop jou een overzicht geeft van de totale prijs van je artikelen, inclusief kosten en lasten. Zo vermijd je onaangename verassingen en kun je de prijzen van verschillende webshops op een correcte manier vergelijken. Wil je weten of een webshop betrouwbaar is, controleer dan of hij niet te veel spelfouten bevat. Ziet die webshop er slordig of wanordelijk uit of is de pagina slecht opgebouwd, wees dan wantrouwig. Zou jij zelf iets kopen in een winkel die er onverzorgd uitziet?
Bestaat er een manier om veilig online te betalen?
Online kopen houdt andere risico’s in dan kopen in een gewone winkel. Niet alle betaalmogelijkheden bieden voldoende bescherming. Wees op je hoede met webshops en kies een betaalwijze waarmee je je geld terugkrijgt als het fout gaat. Betaal je online, gebruik dan een kredietkaart of PayPal. Betaal je met een kredietkaart (Visa, Mastercard enz.), dan ben je wettelijk beschermd als iemand fraude pleegt met je kaart. Zo krijg je al je geld terug. Wel heel dikwijls je afrekeningen bekijken! Beveiligde betaalgateways zijn een van de meest gebruikte manieren om online te betalen. Dat komt door hun schakelfunctie tussen koper en verkoper. PayPal is zo een gateway. Om PayPal te gebruiken, creëer je een account met je persoons- en bankgegevens, en kies je een sterk wachtwoord. Bij de volgende betaling selecteer je de PayPal-functie. Je komt dan op de PayPal-portaalsite, waar je je gebruikersnaam en wachtwoord invoert en de betaling goedkeurt. Gebruik enkel websites met een beveiligde verbinding (groen hangslot in de adresbalk, gevolgd door HTTPS). Zo wordt de (betaal)informatie die je invoert op een website veilig doorgestuurd naar de eigenaar van de site en kan niemand anders de informatie onderscheppen. Koop niets op een website zonder HTTPS in de adresbalk!

3. Veilig internetbankieren
Draag zorg voor uw geheime codes. Deel ze met niemand en bewaar ze ook niet bij uw kaart of kaartlezer. Ga nooit in op telefonische vragen om codes te genereren met uw bank-digipass.

Bronvermelding:
Hoofdstuk 1 & 2: www.cybersimpel.be
een initiatief van TESTAANKOOP en GOOGLE
Op deze website kun je ook testen of je wachtwoord sterk genoeg is.
Hoofdstuk 3: www.febelfin.be en www.argenta.be

juni 2017

Copyright © Seniorama vzw