Wij zijn er voor jou!

Tips om veilig te surfen

1. Scan je computer
Een virusscanner zorgt ervoor dat je computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen. En ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren. Je leest hier een aantal tips die je kunnen helpen bij de keuze voor een virusscanner.
Wil je weten of je een virus hebt? Scan meteen je computer! Twijfel je of je een virus op je toestel hebt? Dan wil je ongetwijfeld zo snel mogelijk zekerheid! Dat kan als volgt: doe een gratis online scan die je vindt op een van deze antiviruswebsites (enkel voor Windows-gebruikers):
F-Secure Online Scanner
Panda Cloud Cleaner
ESET Online Scanner
Als je al een virusscanner hebt, zet die dan onmiddellijk aan het werk. Als er een virus aanwezig is, leidt die je verder door het proces om het virus te verwijderen. Heb je nog geen virusscanner geïnstalleerd, kies er dan een uit dit beknopt overzicht van betrouwbare virusscanners en laat die zijn werk doen. Je kunt ook altijd terecht bij je internetprovider of je bank voor advies over een betrouwbare virusscanner.
Voor Windows
Gratis
Avast Free AntiVirus 
AVG Internet Security
Windows Defender  (bij Windows 10)

Betalend
Kaspersky Lab Internet Security     
McAfee Internet Security     
Norton Security
Voor Android
Gratis
Avast Mobile Security 5.0    Download via Google Play
AVG AntiVirus Free 5.1    Download via Google Play

Betalend
Kaspersky Lab Internet Security 11.10    Download via Google Play
McAfee Mobile Security 4.6    Download via Google Play.

Welke virusscanner kies je?
Een virusscanner kies je in de eerste plaats door de kwaliteit en de functionaliteit ervan te vergelijken. Kies in elk geval voor een virusscanner die actief wordt telkens je een bestand opent, op een link klikt en ook wanneer je er expliciet om vraagt.

Tegen welke gevaren wil je je computer beschermen?
Elke virusscanner beschermt je tegen de courante virussen, ‘wormen’ en andere vormen van kwaadaardige cyberbesmettingen, maar je kunt vaak ook kiezen voor extra functies. Meestal moet je dan wel ervoor betalen.

Maak een vergelijking tussen gratis en betalende virusscanners.
Laat je in geen geval misleiden door de prijs van een virusscanner. Duurder is niet noodzakelijker efficiënter. Ook gratis virusscanners doen hun werk meestal goed.
Controleer wel altijd wat er in het pakket zit van een gratis of ‘goedkopere’ versie: welke functionaliteit, hoeveel ondersteuning, hoe vaak krijg je advertenties te zien, enz. Kies je toch voor een ‘duurdere’ versie, bereken dan zeker de totaalprijs voor een bepaalde periode. Kijk na of er nog extra kosten aangerekend worden voor updates of ondersteuning.

Een nieuwe dag, een nieuw virus …
Jammer genoeg worden elke dag nieuwe virussen ontwikkeld. Daarom is het noodzakelijk dat je altijd de meest recente updates van je virusscanner installeert. Bij de meeste virusscanners kun je kiezen om die updates automatisch te laten installeren, en om regelmatig een scan te laten uitvoeren.

Wees op je hoede voor nepscanners!
Op het web vind je een groot aanbod virusscanners. Alleen zijn ze niet allemaal te vertrouwen. Erger nog: er zijn tal van voorbeelden waarbij programma’s die worden aangeprezen als virusscanners, achteraf blijken computers te besmetten met virussen of kredietkaartgegevens te stelen bijvoorbeeld.

Op de website www.safeonweb.be/nl/heb-je-een-virus, vind je een lijst met betrouwbare virusscanners.

2. Doe regelmatig updates
Geef cybercriminelen niet de kans om toegang te krijgen tot je toestel of je gegevens door regelmatig beveiligingsupdates te laten gebeuren, zowel voor je besturingssysteem als voor je programma’s en je apps. Leuke bonus: die updates bevatten vaak ook nieuwe functionaliteiten.

Over automatische updates
Bij de meeste programma’s kan je instellen dat ze automatisch updaten zodat je altijd werkt met de laatste versies en dus ook met de beste beveiliging tegen veiligheidslekken. Hetzelfde geldt voor je internetbrowser, zoals Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari. Edge wordt automatisch geüpdatet.

Je besturingssysteem updaten
Voor je Windows-computer
· Windows 7: https://support.microsoft.com/nl-be/help/12373/windows-update-faq
· Windows 8/8.1: https://support.microsoft.com/nl-be/help/12373/windows-update-faq
· Windows 10: https://support.microsoft.com/nl-be/help/12373/windows-update-faq

Voor je Apple computer: https://support.apple.com/nl-nl/HT201541

Voor je mobiel toestel met Android: https://support.google.com/nexus/answer/4457705?hl=nl

Voor je iOS-toestel (iPad, iPhone of iPod touch): https://support.apple.com/nl-nl/HT204204

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Tips voor sterke, veilige wachtwoorden
Nog steeds gebruiken mensen wachtwoorden zoals 123456, azerty, Star Wars of hun naam en geboortejaar. Dat is geen goed idee, want zulke wachtwoorden zijn niet veilig. Er bestaan programma’s die dit automatisch kraken door deze veel voorkomende wachtwoorden allemaal uit te proberen. Er zijn ook programma’s die wachtwoorden aan een duizelingwekkende snelheid door een woordenboek halen, of die via een 'cyberaanval' elke mogelijke combinatie van karakters uitproberen. Ontdek hier wat je best doet en wat je beter niet doet om je wachtwoorden sterk en veilig te houden. De gouden regel voor wachtwoorden is: hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger.

Gebruik een wachtwoordkluis
Gebruik een wachtwoordkluis, zoals LastpassLogMeOnce, Myki, 1PasswordDashlane, enz. Deze kluis houdt al je accounts en hun bijhorende wachtwoorden veilig bij.  De wachtwoordkluis zelf beveilig je met een sterk wachtwoord. Op die manier hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Dit is eenvoudig en veilig.

Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
Cijfers, hoofdletters en symbolen maken je wachtwoord moeilijker te kraken. Met cijfers, hoofdletters en symbolen zijn er veel meer combinaties mogelijk. Je kan ze overal in je wachtwoord of -zin gebruiken.

Gebruik een lang wachtwoord
Gebruik een wachtwoord met minstens 13 karakters. Het is gemakkelijker om een wachtzin te onthouden, maar kies dan wel een zin die alleen voor jou betekenis heeft en die niet alleen bestaande woorden bevat.  Ook deze zijn namelijk gemakkelijk te kraken.

4. Maak back-ups!
Een back-up is een reservekopie van gegevens die belangrijk zijn voor jou. Met een back-up kan je je gegevens terugzetten als je een virus hebt of als een ‘gijzelvirus’ de toegang tot je gegevens blokkeert en er geld voor vraagt. Ook bij diefstal, verlies of bij technische problemen, is het een geruststelling om een back-up te hebben. Je kan dan het hele systeem opnieuw (laten) installeren en je gegevens terugplaatsen.

Onze tips
1. Maak regelmatig een back-up van alle bestanden die belangrijk zijn voor jou. Dit kunnen bestanden op je computer of laptop zijn, maar denk ook aan bestanden (bv. foto's) op je smartphone of tablet.
2. Zorg dat er voldoende 'afstand' is tussen je bestanden en de back-up. Koppel je back-up minstens los van je computer.
3. Maakt liefst meerdere back-ups (bv. één op een externe harde schijf en één in de cloud).

Test je back-up. Kun je hem eenvoudig en kosteloos terugplaatsen?

5. Leer valse mails herkennen
Phishing is online oplichting door valse mails, websites of berichten. Maar hoe herken je die valse mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Je vindt hier een aantal tips om te beoordelen of je een bericht kan vertrouwen. De basisregel: Cybercriminelen proberen altijd om misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Ze proberen ook vaak in te spelen op angst. Laat je niet vangen!

Tips
Vind je een mail of telefoontje verdacht? Beantwoord dan deze vragen.
Is het onverwacht?
Krijg je zonder reden een bericht van deze afzender: je kocht niets, had lang geen contact, enz. Controleer zeker verder.
Is het dringend?
Hou je hoofd koel: kreeg je echt een eerste aanmaning tot betaling? Ken je die 'vriend in nood' wel?
Ken je de afzender?
Controleer het e-mailadres, ook op spellingsfouten. Maar let op: een legitiem e-mailadres is geen garantie.
Vind je de vraag vreemd?
Een officiële instantie zal je nooit via mail, sms of telefoon vragen om je wachtwoord, bankgegevens of persoonlijke gegevens.
Naar waar leidt de link waar je moet op klikken?
Zweef met je muis over de link. Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie?
Een voorbeeld
· Bij de link www.safeonweb.be/tips is het domein safeonweb.
· Bij de link www.safeonweb.tips.be/safeonweb is ‘tips’ het domein en word je naar een andere website geleid.
Word je persoonlijk aangesproken?
Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of je mailadres als aanspreking, die wantrouw je beter.
Probeert iemand je nieuwsgierig te maken?
Iedereen zou nieuwsgierig worden bij berichten met een link als ‘Kijk wat ik over jou las …’ of ‘Ben jij dit op deze foto?’ maar laat je niet vangen.
Moet je iets betalen met een anonieme of ongebruikelijke betaalmethode?
Denk aan Paypal, Western Union, 3V Payment Group, enz. Doe dit niet zomaar.
Wat als je twijfelt?
Het is beter om op je hoede te zijn. Kortom, bij de minste twijfel over een bericht, open zeker geen links of bijlagen en neem contact op met de afzender op een andere manier:
· Vrienden kun je bellen, sms'en of een bericht sturen via sociale media. Komt het bericht niet van hen, laat dan zeker weten dat hun account gehackt is. Bij sommige sociale netwerken kun je berichten als 'vals' markeren.
· Bij organisaties of bedrijven ga je naar hun site en controleer je of die 'dringende' actie bestaat. Vind je niets terug, dan kun je ook even bellen.

Bron: www.safeonweb.be: op deze site vind je nog veel meer over computerveiligheid.
Ontdek hoe gemakkelijk jij je laat vangen door cybercriminelen met onze phishingtest. Niet alleen leer je er hoe goed jij internetfraude kan herkennen; we wapenen je ook met nog meer praktische tips zodat je niet meer in een phishingval trapt.

Je kunt deze test doen via volgende link: www.safeonweb.be/nl/quiz/phishingtest

In de computerlessen bij Seniorama besteden wij ook veel aandacht aan deze onderwerpen. 

juni 2018

Copyright © LDC Seniorama vzw