Wij zijn er voor jou!

Expresbericht

Inschrijvingen starten op maandag 8 mei

Inschrijven met het inschrijvingsformulier dat te verkrijgen is bij het onthaal. Dit moet ingevuld aan Seniorama bezorgd worden.
Inschrijving is pas definitief na betaling: contant of met bancontact (bancontact: vanaf € 10) op het onthaal Seniorama of per overschrijving op rekeningnummer BE 32 7364 0304 8202, BIC KREDBEBB binnen 8 dagen na de inschrijving.

Steeds naam, code (Z…) en datum van de activiteit vermelden, ook op de overschrijving.

Indien je nog geen verzekering bij Seniorama hebt: € 10 - leden € 5. 

Terugbetaling is enkel mogelijk tot 1 week vóór de activiteit met medisch attest.

Bij mogelijke aansluiting bij de groep zonder vooraf in te schrijven, betaal je het bedrag van de activiteit + € 1. 


Bezoek aan kunstatelier ‘Oon de Kabörre’ te Korbeek-Dijle

Dinsdag 27 juni                                        

code: Z6
Anny Vancampenhout werkt onder het pseudoniem Vanny'c. Ze bezit een directe tekenstijl en verfijnde die door een opleiding bouwkundig tekenen. Met deze basis begon ze haar kunststudies aan de Academie van Leuven, waar kunstenaars als Marcel Cockx, Jos Vanbekbergen en vooral Paul Van Eyck borg stonden voor haar artistieke opleiding. Anny kreeg ook bijzondere grafische opleiding van een groot Tsjechisch kunstenaar, Jiri Brazda. Van de Engelse kunstenares Liz Pennett kreeg ze een extra opleiding in monotype. Daarnaast was het Maurits Verbist die zorgde voor vervolmaking. Stilaan ontwikkelde ze een eigen stijl, die steunde op eigen ervaring(en). In vele van haar landschappen vind je de trots voor haar streek terug. Flora, fauna, water en lucht vormen in haar ogen een uitbundig, kleurrijk samenspel van de natuurkrachten. Anny nodigt ons uit om haar werken te komen bekijken, ze geeft daarbij uitleg over technieken en wat kunst betekende in een actief rijk leven.
Samenkomst: om 13.20 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn). Bus 395 perron 10 vertrekt om 13.34 u. richting Leuven - Hoeilaart. Afstappen aan halte Korbeek-Dijle Veeweidestraat om 13.55 u.
Bus 395 terug naar Leuven aan halte Korbeek-Dijle Veeweidestraat om 16.06 u. of 16.33 u. voor aankomst Leuven Station om 16.28 u.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage in de onkosten: € 4
Gids: Anny Vancampenhout    


Bomenwandeling in het Arenbergpark    volzet.jpg

Woensdag 5 juli

code: Z7   
Het Arenbergpark herbergt een grote verscheidenheid aan bomen: enerzijds in het bosgedeelte waarin de gebruikelijke bosbomen goed vertegenwoordigd zijn, anderzijds in het parkgedeelte met heel wat merkwaardige bomen, ingebracht uit alle windstreken. Zij werden aangeplant omwille van hun mooie vorm, hun prachtige kleuren in voor- of najaar, hun vruchten of hun zeldzaamheid. Zo treffen we bij de beuken zowel de gewone groene beuk, de rode beuk, de treurbeuk als de varenbeuk aan. Verschillende soorten eiken zijn ook aanwezig. De esdoornfamilie is eveneens goed vertegenwoordigd terwijl sommige platanen tot de dikste van ons land worden gerekend. Duur van de rustige wandeling: 2 uur (van 14 tot 16 u.). Deze verkenning loopt over goed verharde wegen, maar ook over (mogelijk natte) grasvelden. Er wordt gewandeld maar ook veel stilgestaan.
Samenkomst: om 13.50 u. op het Kantineplein nabij het kasteel van Arenberg (lijnen bus 1 of 2). Bus terug naar Leuven om de 10 minuten.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: Louis De Smet (Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud)

Arenbergpark honingboom.jpg
Arenbergpark: Honingboom (foto Wim Brinkerink)

Bezoek aan de moskee Al Fath in Leuven    volzet.jpg

Dinsdag 11 juli     

code: Z7
We bezoeken de moskee Al Fath, Penitentienenstraat 33, en krijgen uitleg over de Islam en over de activiteiten die plaats vinden in en rond de moskee. De moskee wordt bezocht zonder schoenen en ze vragen om deftig gekleed te zijn, dus geen topjes of korte broeken. Eventueel toch een lichte sjaal voorzien.
Samenkomst  om 13.20 u. aan het busstation van Leuven wachtzaal van De Lijn. Bus 4 perron 4 om 13.41 u. Afstappen aan halte Halvestraat. Neem dan de Pereboomstraat en sla aan eerste brugje rechtsaf  daarna aan volgend brugje linksaf. De moskee staat recht voor u. Bus terug naar Leuven om de 15 minuten.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: lokale gids


De Molen van Rotselaar    volzet.jpg    

Dinsdag 18 juli               

code: Z8
Een veelzijdig en duurzaam project op een historische site. Met een waterkrachtcentrale die groene energie opwekt. Met een samenhuizing van 9 huishoudens. Met een biogroententeler en bakker. Met aandacht voor de waterkwaliteit.Dit alles in een complex met een lange geschiedenis, mooi gerenoveerd voor zijn hedendaagse functies. Een bezoek waard!
Samenkomst: 12.25 u. aan het busstation van Leuven wachtzaal van De Lijn. Bus 333 om 13.09 u. met aankomst om 13.26 u. Nog ongeveer 1 km te voet tot aan de molen!!
Bus terug naar Leuven: bus 333 om 16.45 u. / 17.06 u. / 17.20 u. en bus 335 om 17.03 u. en 17.37 u.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: plaatselijke gids

Rotselaar molen foto Tijl Vereenooghe.jpg
Molen van Rotselaar (foto Tijl Vereenooghe)

Bensberg – Roeselberg, Hagelandse heuvels

Donderdag 27 juli      

code: Z9
De Gempemolen, gelegen aan het startpunt van de wandeling, is in de 13de eeuw gebouwd door Hendrik I, Hertog van Brabant. Hij is opgetrokken uit zand- en baksteen op fundamenten van ijzerzandsteen. Het huidig uitzicht dateert van midden 18de eeuw. Tussen 1999 en 2001 is het gebouw volledig gerestaureerd, ook de molen. We maken er een pittige wandeling op de achtergelegen Bensberg en Roeselberg. Nadien kunnen we dan genieten van een frisse pint, koffie of in de brasserie van het molengebouw. Afstand: vanaf de Gempemolen 6 km. Degelijke wandelschoenen aangewezen.
Samenkomst: om 13 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 370 naar Diest vertrekt om 13.20.u. Afstappen aan de halte Tweevijverstraat in Sint-Joris-Winge. Start van de wandeling om 14.20 u. op de parking van de Gempemolen.
Bus terug naar Leuven om 16.38 u. of 17.08 u. aan de halte Tweevijverstraat.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage:  € 4
Gids: Paul De Smedt

De Gempemolen foto Tripadvisor.jpg
De Gempemolen (foto Tripadvisor)

Bezoek aan Museum M heropening

Dinsdag 1 augustus

code: Z10   
Ontdekkingsbezoek aan het vernieuwd Leuvense museum M.
Fier op zijn roots en collectie, schuwt M het experiment niet. De combinatie van hedendaagse kunst en oude meesters maakt het museum tot op vandaag uniek in Vlaanderen. Beeldcultuur van toen en nu, onder één dak.
Een wandeling door M is ook een wandeling door de architecturale geschiedenis, van 16de-eeuwse colleges tot het 19de-eeuwse woonhuis van burgemeester Leopold Vander Kelen. Gebouwd op resten van het Savoycollege, werd de neoclassicistische woning in 1917 een stedelijk museum. Architect Stéphane Beel integreerde het volledig, met respect voor de historische waarde. Zo komen de 19de-eeuwse stijlkamers volop tot hun recht, met nieuw bladgoud en replica’s van het oorspronkelijke parket.
M springt in het oog met een mix van oude en hedendaagse kunst in het historisch centrum van Leuven. Toparchitect Stéphane Beel ontwierp een strak museumcomplex rondom het oude stadsmuseum Vanderkelen-Mertens.
Het museum is ook de ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud, compleet met een centrale binnentuin en het dakterras dat een adembenemend uitzicht biedt over de skyline van Leuven.
Tel daar nog de M-Schatkamer van Sint-Pieter als blikvanger bij en een bezoek aan M is steeds een totaalervaring.
Na de ambitieuze tentoonstellingen in het kader van Utopia, sluit M–Museum Leuven van 18 januari tot 10 juni 2017 even de deuren. De sluiting geeft M de kans om de museumcollectie op een nieuwe manier te presenteren. Zo wordt een bezoek aan M in de toekomst nog boeiender en rijker. Naast de veranderingen in de presentatie van onze collectiestukken, worden enkele opfrissingswerken aan het gebouw uitgevoerd.
Op 1 augustus plannen wij een bezoek aan de vernieuwde gebouwen waar op dat ogenblik een paar belangrijke kunstenaars hun werken tentoonstellen.
Bezoek aan de zalen en de gelegenheidstentoonstellingen.
Samenkomst: om 14 u. aan het onthaal van museum M Vander Kelenstraat 28, 3000 Leuven.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 10 per persoon, audiofoon inbegrepen

MuseumM.jpg

Rechtspraak vroeger en nu in Mechelen en daarbuiten    volzet.jpg

Dinsdag 8 augustus                         

code: Z11
Een gids neemt u mee langs historische locaties doorheen 400 jaar rechtspraak en vergast u onderweg op tal van anekdotes, verhalen en feiten.Hij legt de link tussen heden en verleden en laat zien hoe recht en rechtspraak vandaag voelbaar zijn in de stad.
Samenkomst: om 12.20 u. in de lokettenzaal van het station. Trein naar Mechelen 12.42 u. met aankomst om 13.18 u. Ticket zelf kopen. Bus lijn 1 perron 9 naar de Grote Markt. De wandeling start om 14 u. op de Grote Markt aan beeldje Opsinjoorke rechts van het stadhuis. Terug: bus naar het station om de 10 minuten. Trein naar Leuven:  een viertal tussen 16.45 u. en 17.30 u.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: stadsgids van Mechelen

Mechelen gerechtsgebouw.jpg
Mechelen: Gerechtsgebouw (het vroegere paleis van Margareta van Oostenrijk)

Geleid bezoek aan de bibliotheek van de faculteit Theologie en Religieuze Studies    volzet.jpg

Dinsdag 22 augustus         

code: Z12
De Maurits Sabbe bibliotheek is een internationaal vermaarde bibliotheek binnen het domein van theologie en religieuze studies. Naast de uitgebreide onderzoekscollectie vertegenwoordigt zij een ware schat aan duurzaam behoud waar meerdere wetenschappelijke disciplines tot hun recht komen. Met haar meer dan 1.300.000 volumes en de daarbij horende modernste technologische ontsluitingsmogelijkheden is de bibliotheek bij uitstek een plek die stimuleert tot kennisverruiming. Ze staat dan ook open voor onderzoekers en doctoraatsstudenten uit Leuven, Vlaanderen en eigenlijk mondiaal. De rijke historische collectie zal zeker uw appreciatie genieten.
Samenkomst: om 14 u. aan de bibliotheek, Ch. De Beriotstraat, 26, Leuven.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: Prof. Dr. John A. Dick, historisch theoloog.

Maurits Sabbe bibliotheek anjoubijbel.jpg
Maurits Sabbe bibliotheek: De Anjoubijbel (foto Leven in Leuven)

De Demer stroomt weer door Diest!    volzet.jpg

Dinsdag 29 augustus                                   

code: Z13
De voorbije vier jaar werd de historische bedding opnieuw uitgegraven en de oude constructies die daarbij werden blootgelegd, zoals palenrijen, kademuren, een sluis en een paardentrap, kregen een plaats in de werken. Het hele Demertraject is voorzien van een wandel- en fietspad en op sommige plaatsen legde de VMM een vlonderpad aan, vlak naast of boven het water. De waterloop verbindt ook de verschillende parken in de stad met elkaar en via nieuw aangelegde terrassen en herstelde oude toegangstrappen wordt gezorgd voor een aangename waterbeleving.Vanaf de groene stadsrand, de waaiersluis en de waterpoort van de vesting via een houten vlonderpad, wandelen we op het ritme van de Demer naar het bonzende hart van de stad. Een tocht door het verleden met scheepstrekkers, bierbrouwers, leerlooiers, lakenwevers ...  Een vleugje nostalgie en prachtige stadsgezichten, het begijnhof en het historisch centrum passeren de revue. Kortom, een perfecte mix van geschiedenis en moderne stadsontwikkeling.
Samenkomst: om 13.30 u. in de lokettenzaal van het station. Trein naar Diest om 13.43 u. met aankomst om 14.07 u. ( ticket zelf kopen!).
Start van de wandeling om 14.15 u.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids : Marc Ruysen, stadsgids van Diest

Diest_Demer.jpg
Diest: houten vlonderpad over de Demer (foto VMM)

Bezoek aan KADOC LEUVEN    volzet.jpg

Dinsdag 5 september                       

code: Z14
Het KADOC is ondergebracht in het voormalige minderbroederklooster in de Vlamingenstraat in Leuven. Dit klooster werd gebouwd omstreeks 1870, aansluitend bij de laat-barokke Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koortskapel een devotiekapel opgericht tussen 1641 en 1705 en een drukbezocht bedevaartsoord. In 1798 door de Fransen openbaar verkocht  en vanaf 1814 gebruikt als parochiekerk. Toen de minderbroeders de kerk in 1865 aankochten, lieten ze palend aan de kerk, een ommuurd klooster optrekken dat aan de oostelijke zijde voorzien was van een ruime tuin met groentebedden, laagstamfruitbomen en serres. Het klooster kende een rijke geschiedenis. In 1987 werden deze gebouwen door de KULeuven aangekocht en met mecenaatsgeld door en voor het KADOC gerenoveerd. De pandgangen worden nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. De vroegere cellen van de paters zijn nu omgevormd tot kantoorruimten. In het ondergrondse magazijn, met een capaciteit van 13 km en een gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad, worden de collecties in optimale omstandigheden bewaard. Met dit bezoek maken we naast een interessante rondleiding doorheen het kloosterpand, tevens kennis met het 'Documentatie- en onderzoekcentrum voor religie, cultuur en samenleving'.
Samenkomst: 14 u. voor de ingang van de kapel, Vlamingenstraat 39 in Leuven.
Aantal deelnemers:  25
Bijdrage: € 4
Gids: plaatselijke gids

Leuven Kadoc.jpg
Onze-Lieve-Vrouw-ter-koortskapel (foto Tijl Vereenooghe)

Het Rodebos (Sint-Agatha-Rode)

Dinsdag 12 september    

code: Z15
Op de zuidoosthelling van de Laanvallei tussen Terlanen en Sint-Agatha-Rode ligt een prachtig hellingsbos met een grote diversiteit aan vegetaties: broekbos met zeggen en riet in de natte valleibodem van de Laan tot Eiken-Berkenbos met open heide-restanten op de zandige ondergrond op de steile helling en het vlakke gedeelte van het plateau. Aan de voet van de steile helling liggen mooie bronnen met typische bronvegetaties. Lengte 5 km. Het hoogteverschil tussen vallei en plateau loopt op tot 50-60 m. Dit maakt dat de wandeling soms over steile paden loopt. Stevige wandelschoenen zijn aangewezen.
Samenkomst: om 12.50 u. aan de wachtzaal van de LIJN. De bus nr 337 naar Waver vertrekt om 13.07 u. aan het station van Leuven. We rijden met de bus tot de halte “Vijverstraat” gelegen tussen Sint-Agatha-Rode en Ottenburg. De wandeling start aan deze halte om 14 u. We keren terug naar Leuven met de bus van 16.23 u. of 16.53 u. aan de halte ‘Vijverstraat’.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage in de kosten: € 4
Gids: Paul De Smedt

Rodebos en Laanvallei.jpg
Natuurreservaat Rodebos en Laanvallei

Abdij Keizersberg en omgeving    volzet.jpg

Dinsdag 19 september    

code: Z16
De Benedictijnenabdij van Keizersberg dateert pas van het einde van de 19de eeuw, maar de plek zelf is voor de Leuvense geschiedenis heel belangrijk geweest: op de westelijke kant van de berg stond in de vroege Middeleeuwen de burcht van de hertog terwijl aan de oostelijke kant ooit de Commanderij van de Tempeliers stond. We brengen eerst een bezoek aan de abdij zelf ( binnentuin, pandgang, refter, bibliotheek, kapittelzaal…) onder leiding van een monnik. Daarna bewonderen we de prachtige glasramen in de kerk. We wandelen door de boomgaard waar de laatste tijd heel wat om te doen geweest is en langs de bijenhal naar het oude kerkhof. We eindigen met een panoramisch zicht over Leuven.
Samenkomst: om 13.10 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn). Bus 5 richting Wijgmaal vertrekt om 13.26 u. Afstappen halte Keizersberg
Bus terug naar Leuven om 16.39 u.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: een monnik en Lieve Sinnaeve

Keizersberg.jpg
Binnentuin van de abdij Keizersberg

Bezoek aan de EcoWerf    volzet.jpg

Dinsdag 26 september            

code: Z17
Tijdens een geleid bezoek aan het bedrijf EcoWerf gelegen aan de Aarschotsesteenweg in Leuven (Wilsele) krijgen we inzicht in zijn organisatie en werking: van afvalinzameling tot afvalverwerking en afvalpreventie.
Samenkomst: 13.20 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 630 naar Remy vertrekt om 13.37 u. Afstappen aan halte EcoWerf. Samenkomst en start van het bezoek om 14 u. aan de ingang van EcoWerf.
Bus terug naar Leuven om 16.17 u., 16.32 u. of 16.47 u.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 4
Gids: medewerker van de EcoWerf

Ecowerf.JPG
Ecowerf (foto Sabrina Luensman)

Copyright © Seniorama vzw