Wij zijn er voor jou!

Inschrijvingen starten op maandag 8 mei

Inschrijven met het inschrijvingsformulier dat te verkrijgen is bij het onthaal. Dit moet ingevuld aan Seniorama bezorgd worden.
Inschrijving is pas definitief na betaling: contant of met bancontact (bancontact: vanaf € 10) op het onthaal Seniorama of per overschrijving op rekeningnummer BE 32 7364 0304 8202, BIC KREDBEBB binnen 8 dagen na de inschrijving.

Steeds naam, code (Z…) en datum van de activiteit vermelden, ook op de overschrijving.

Indien je nog geen verzekering bij Seniorama hebt: € 10 - leden € 5. 

Terugbetaling is enkel mogelijk tot 1 week vóór de activiteit met medisch attest.

Bij mogelijke aansluiting bij de groep zonder vooraf in te schrijven, betaal je het bedrag van de activiteit + € 1


Geleid bezoek aan de bibliotheek van de faculteit Theologie en Religieuze Studies    volzet.jpg

Dinsdag 22 augustus         

code: Z12
De Maurits Sabbe bibliotheek is een internationaal vermaarde bibliotheek binnen het domein van theologie en religieuze studies. Naast de uitgebreide onderzoekscollectie vertegenwoordigt zij een ware schat aan duurzaam behoud waar meerdere wetenschappelijke disciplines tot hun recht komen. Met haar meer dan 1.300.000 volumes en de daarbij horende modernste technologische ontsluitingsmogelijkheden is de bibliotheek bij uitstek een plek die stimuleert tot kennisverruiming. Ze staat dan ook open voor onderzoekers en doctoraatsstudenten uit Leuven, Vlaanderen en eigenlijk mondiaal. De rijke historische collectie zal zeker uw appreciatie genieten.
Samenkomst: om 14 u. aan de bibliotheek, Ch. De Beriotstraat, 26, Leuven.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: Prof. Dr. John A. Dick, historisch theoloog.

Maurits Sabbe bibliotheek anjoubijbel.jpg
Maurits Sabbe bibliotheek: De Anjoubijbel (foto Leven in Leuven)

De Demer stroomt weer door Diest!    volzet.jpg

Dinsdag 29 augustus                                   

code: Z13
De voorbije vier jaar werd de historische bedding opnieuw uitgegraven en de oude constructies die daarbij werden blootgelegd, zoals palenrijen, kademuren, een sluis en een paardentrap, kregen een plaats in de werken. Het hele Demertraject is voorzien van een wandel- en fietspad en op sommige plaatsen legde de VMM een vlonderpad aan, vlak naast of boven het water. De waterloop verbindt ook de verschillende parken in de stad met elkaar en via nieuw aangelegde terrassen en herstelde oude toegangstrappen wordt gezorgd voor een aangename waterbeleving.Vanaf de groene stadsrand, de waaiersluis en de waterpoort van de vesting via een houten vlonderpad, wandelen we op het ritme van de Demer naar het bonzende hart van de stad. Een tocht door het verleden met scheepstrekkers, bierbrouwers, leerlooiers, lakenwevers ...  Een vleugje nostalgie en prachtige stadsgezichten, het begijnhof en het historisch centrum passeren de revue. Kortom, een perfecte mix van geschiedenis en moderne stadsontwikkeling.
Samenkomst: om 13.30 u. in de lokettenzaal van het station. Trein naar Diest om 13.43 u. met aankomst om 14.07 u. ( ticket zelf kopen!).
Start van de wandeling om 14.15 u.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids : Marc Ruysen, stadsgids van Diest

Diest_Demer.jpg
Diest: houten vlonderpad over de Demer (foto VMM)

Bezoek aan KADOC LEUVEN    volzet.jpg

Dinsdag 5 september                       

code: Z14
Het KADOC is ondergebracht in het voormalige minderbroederklooster in de Vlamingenstraat in Leuven. Dit klooster werd gebouwd omstreeks 1870, aansluitend bij de laat-barokke Onze-Lieve-Vrouw-ter-Koortskapel een devotiekapel opgericht tussen 1641 en 1705 en een drukbezocht bedevaartsoord. In 1798 door de Fransen openbaar verkocht  en vanaf 1814 gebruikt als parochiekerk. Toen de minderbroeders de kerk in 1865 aankochten, lieten ze palend aan de kerk, een ommuurd klooster optrekken dat aan de oostelijke zijde voorzien was van een ruime tuin met groentebedden, laagstamfruitbomen en serres. Het klooster kende een rijke geschiedenis. In 1987 werden deze gebouwen door de KULeuven aangekocht en met mecenaatsgeld door en voor het KADOC gerenoveerd. De pandgangen worden nu gebruikt als tentoonstellingsruimte. De vroegere cellen van de paters zijn nu omgevormd tot kantoorruimten. In het ondergrondse magazijn, met een capaciteit van 13 km en een gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraad, worden de collecties in optimale omstandigheden bewaard. Met dit bezoek maken we naast een interessante rondleiding doorheen het kloosterpand, tevens kennis met het 'Documentatie- en onderzoekcentrum voor religie, cultuur en samenleving'.
Samenkomst: 14 u. voor de ingang van de kapel, Vlamingenstraat 39 in Leuven.
Aantal deelnemers:  25
Bijdrage: € 4
Gids: plaatselijke gids

Leuven Kadoc.jpg
Onze-Lieve-Vrouw-ter-koortskapel (foto Tijl Vereenooghe)

Het Rodebos (Sint-Agatha-Rode)

Dinsdag 12 september    

code: Z15
Op de zuidoosthelling van de Laanvallei tussen Terlanen en Sint-Agatha-Rode ligt een prachtig hellingsbos met een grote diversiteit aan vegetaties: broekbos met zeggen en riet in de natte valleibodem van de Laan tot Eiken-Berkenbos met open heide-restanten op de zandige ondergrond op de steile helling en het vlakke gedeelte van het plateau. Aan de voet van de steile helling liggen mooie bronnen met typische bronvegetaties. Lengte 5 km. Het hoogteverschil tussen vallei en plateau loopt op tot 50-60 m. Dit maakt dat de wandeling soms over steile paden loopt. Stevige wandelschoenen zijn aangewezen.
Samenkomst: om 12.50 u. aan de wachtzaal van de LIJN. De bus nr 337 naar Waver vertrekt om 13.07 u. aan het station van Leuven. We rijden met de bus tot de halte “Vijverstraat” gelegen tussen Sint-Agatha-Rode en Ottenburg. De wandeling start aan deze halte om 14 u. We keren terug naar Leuven met de bus van 16.23 u. of 16.53 u. aan de halte ‘Vijverstraat’.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage in de kosten: € 4
Gids: Paul De Smedt

Rodebos en Laanvallei.jpg
Natuurreservaat Rodebos en Laanvallei

Abdij Keizersberg en omgeving    volzet.jpg

Dinsdag 19 september    

code: Z16
De Benedictijnenabdij van Keizersberg dateert pas van het einde van de 19de eeuw, maar de plek zelf is voor de Leuvense geschiedenis heel belangrijk geweest: op de westelijke kant van de berg stond in de vroege Middeleeuwen de burcht van de hertog terwijl aan de oostelijke kant ooit de Commanderij van de Tempeliers stond. We brengen eerst een bezoek aan de abdij zelf ( binnentuin, pandgang, refter, bibliotheek, kapittelzaal…) onder leiding van een monnik. Daarna bewonderen we de prachtige glasramen in de kerk. We wandelen door de boomgaard waar de laatste tijd heel wat om te doen geweest is en langs de bijenhal naar het oude kerkhof. We eindigen met een panoramisch zicht over Leuven.
Samenkomst: om 13.10 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van De Lijn). Bus 5 richting Wijgmaal vertrekt om 13.26 u. Afstappen halte Keizersberg
Bus terug naar Leuven om 16.39 u.
Aantal deelnemers: 25
Bijdrage: € 4
Gids: een monnik en Lieve Sinnaeve

Keizersberg.jpg
Binnentuin van de abdij Keizersberg

Bezoek aan de EcoWerf    volzet.jpg

Dinsdag 26 september            

code: Z17
Tijdens een geleid bezoek aan het bedrijf EcoWerf gelegen aan de Aarschotsesteenweg in Leuven (Wilsele) krijgen we inzicht in zijn organisatie en werking: van afvalinzameling tot afvalverwerking en afvalpreventie.
Samenkomst: 13.20 u. aan het busstation van Leuven (wachtzaal van de LIJN). Bus 630 naar Remy vertrekt om 13.37 u. Afstappen aan halte EcoWerf. Samenkomst en start van het bezoek om 14 u. aan de ingang van EcoWerf.
Bus terug naar Leuven om 16.17 u., 16.32 u. of 16.47 u.
Aantal deelnemers: 20
Bijdrage: € 4
Gids: medewerker van de EcoWerf

Ecowerf.JPG
Ecowerf (foto Sabrina Luensman)

Copyright © Seniorama vzw