Wij zijn er voor jou!

Het trammuseum en het park van Groot-Bijgaarden

Donderdag 25 april

Soms moeten we even onze nostalgie de vrije loop laten. We trekken naar de tramsite te Schepdaal om de oude trams uit onze jonge jaren nog eens te bewonderen. In de voormalige stelplaats van de Buurtspoorwegen maken we  kennis met een pareltje van industriële archeologie. De lijn Brussel-Schepdaal was de eerste buurtspoorweg in Brabant en werd later uitgebreid tot Ninove. Sinds 1887 bracht de ‘boerentram' onder meer de landbouwers met hun dagverse groenten en fruit naar de vroegmarkt van Brussel. In 1970 reed de laatste tram uit en werd het personenvervoer overgenomen door de lijnbus. De stelplaats van Schepdaal, dat thans het trammuseum herbergt, is de oudste in België en vrijwel onveranderlijk gebleven. Het gaat hierbij om een typisch landelijk station van de buurtspoorwegen. De vele locomotieven en rijtuigen zijn zeker een bezoek waard en is een attractie voor jong en oud. De site is erg compleet: met een stationsgebouw, een watertoren, een zandoven, een lampenmagazijn, een smidse en drie loodsen. In die loodsen staat een prachtige collectie tramstellen en locomotieven, met als voornaamste pronkstuk het koninklijk rijtuig van Leopold II.
Nu we toch in het Pajottenland zijn lopen we even binnen in de O.L.Vrouwkerk te Lombeek. Deze parochiekerk is een parel van Brabantse vroeggotiek, een minikathedraal. Bij het betreden van de kerk staat men werkelijk perplex van de historische kunstschatten: het Mariaretabel, uniek in zijn soort, het 18de eeuwse Goynaut-orgel, beelden uit de vijftiende en zestiende eeuw en zoveel meer.
Na ons middagmaal in de buurt, rijden we naar het kasteel van Groot-Bijgaarden.
In het 14 ha grote park is een presentatie neergezet van bijna alle voorjaarsbloemen die men maar bedenken kan. Onder leiding van vakspecialisten uit het bloembollenvak zijn in het park meer dan 1 miljoen bloembollen handmatig geplant door de medewerkers van het kasteel van Groot-Bijgaarden. De talrijke liefhebbers van voorjaarsbloemen kunnen genieten van meer dan 500 soorten, waarvan alleen al 400 soorten tulpen. In de gerenoveerde serre van 1000 m2 is een binnentuin te bezichtigen waarin vele creaties van snijbloemen, bloemstukken en sierplanten. Elke vrijdag verandert het thema en worden de bloemstukken vernieuwd .
Ter gelegenheid van de 450e verjaardag van de dood (1569) van Pieter Bruegel wordt hulde gebracht aan de grote kunstenaar. 21 reproducties worden tentoon gesteld van zijn meest bekende werken tijdens Floralia Brussels.

Vertrek: 8 u. Diestse Poort (nabij station Leuven)

Terug: rond 17.45 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 19 u. aankomen.

Prijs: € 60, leden € 55

Ga je mee? Schrijf dan in vóór 11 april. Mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar 016 22 20 14 (onthaal Seniorama). Vermeld steeds naam, lidnummer en gsm of telefoonnummer van de deelnemer(s).

Betalen: na inschrijving per overschrijving op het rekeningnummer van Seniorama:  BE32 7364 0304 8202. Er kan ook met bancontact betaald worden bij het onthaal. Mededeling: ‘Dagapr19’ + naam + gsm + lidnummer van de deelnemers.

Annuleringskosten: Wanneer je definitief ingeschreven bent en zonder te verwittigen niet deelneemt, kan het inschrijvingsgeld niet terugbetaald worden. Bij annulering tot 14 dagen vóór de uitstap: volledige terugbetaling min € 5 administratiekosten, mits het aanbrengen van een vervangende deelnemer. 

Info: Mark Van den Bosch 016 23 87 00 of 0498 39 88 70.

trammuzeum Schepdaal.jpgGroot-Bijgaarden (36).JPG 
Trammuseum in Schepdaal en het park van Groot-Bijgaarden (foto Aimé Feys)
 

Houd reeds de volgende datum vrij: donderdag 23 mei, dan staat Hulst (Nederland) en de Verbeke Foundation (een private kunstsite te Stekene) op het programma.

Copyright © LDC Seniorama vzw