Wij zijn er voor jou!

Ontdekkingstocht in de mijnstreek: Blegny en omgeving

Dinsdag 29 mei

Om in Blegny te geraken nemen we in Luik aan de Coronmeusekaai de boot en varen vanuit de haven door de sluis van Monsin naar Wezet (beter gekend onder zijn franse naam Visé). De sluis van Monsin verbindt de Maas met het Albertkanaal en overbrugt een hoogteverschil van 5,7 meter. Ze is 15 meter breed en heeft een lengte van 135 meter. Tijdens de boottocht zien we ongewone dingen die de gids ons zal verklaren. In Wezet nemen we een toeristentreintje en rijden we door het mooie landschap naar Blegny. 
Het middagmaal wordt aangeboden op de terreinen van de mijn. Het wordt een menu met streekgerechten uit het Land van Herve.
De mijn van Blegny is één van de vier authentieke steenkoolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegangelijk zijn voor de bezoekers. Afdalen naar de ondergrondse gangen (30 en 60 meter) kun  je via trappen of met de liftkooi. Beneden is het 15 graden. Je krijgt een voorstelling over het gebruik van de machines en de ondergrondse uitrustingen. Je verneemt alles over het dagelijkse leven van de ‘kompels’, hun vreugden, hun zorgen, hun angsten en hun werkomstandigheden. Vervolgens ontdek je de geheimen van de sorteer- en wasinstallaties, vanaf de aankomst van de steenkool tot aan het transport van de kolen. De aanvoerwagens, de zeven, de laadtrechters, de systemen voor het laden en lossen van de mijnwagens, de zuiveringsinstallaties, de wasserij en opslag: alle behandelingen van de kolenwasserij worden je getoond.
Zorg voor stevige schoenen voor in de mijn en op de vele trappen. Ter plaatse krijg je een helm voor we de mijn ingaan.
De steenkoolontginning in deze streek begint vanaf de XVIe eeuw onder impuls van de monniken van de abdij Val-Dieu, die reeds eigenaars waren van een steenkoolgebied. De eerste concessie voor deze mijn, toegekend in 1779, kenmerkte het begin van de industriële uitbating. In 1970 bereikte de jaarlijkse productie een record van 232.000 ton met een bezetting van ± 680 personen. In 1980 was ze de laatste mijn die gesloten werd en omgevormd werd tot een attractie als historisch erfgoed.

Vertrek: 8.15 u. Diestse Poort (nabij station Leuven).

Terug: Rond 18 u. keren we terug naar Leuven waar we rond 19 u. aankomen.

Prijs: € 57 - leden: € 52   

Ga je mee? Schrijf dan in vóór 25 mei. Mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar het onthaal van Seniorama 016 22 20 14. Vermeld steeds naam, lidnummer en GSM of telefoonnummer van deelnemer(s).

Betalen: na inschrijving doe je liefst per overschrijving op het rekeningnummer van Seniorama: BE32 7364 0304 8202, mededeling: ‘Dagmei 18’ + naam + GSM + lidnummer van deelnemers.

Info: Mark Van den Bosch 0498 39 88 70.

 
Blegny mijn foto Travelvibe.nl.jpg 
Mijn van Blegny (foto Travelvibe.nl)

Copyright © Seniorama vzw