Wij zijn er voor jou!

Onbekend en vernieuwend Antwerpen: Nieuw Havenhuis en Douanemuseum

Zaterdag 31 maart

Uitzonderlijk gaan we op zaterdag naar Antwerpen. Het Havenhuis is anders enkel te bezoeken na de werkuren.
Je dacht alle Antwerpse musea te kennen? Wel, er zijn daar nog ontdekkingen te doen, zoals bijvoorbeeld het Douane en Accijns Museum. Binnen Europa zijn er wel geen grenzen meer maar goederen van buiten de EU passeren nog altijd voorbij de douane.
De meesten onder ons kennen douaniers enkel als ambtenaren die zonder blozen in onze reisbagage snuffelen. Meestal ook zonder uit te leggen waarom ze dat doen. Die uitleg krijgen we wel tijdens een museumrondleiding en wedden dat we er nadien een totaal andere mening op na houden? Het museum belicht het grensgebeuren en de werking van Douane en Accijnzen sinds 1830. Vier hoofdrolspelers vormen in dit verhaal de rode draad: de ambtenaar en zijn/haar administratie, de goederenstroom, de grens en de fraudeur/smokkelaar. Achter ieder voorwerp, ieder document of foto schuilt een verhaal, over inventieve geesten en speurneuzen, over fraude en fraudebestrijding. Vaak anekdotes met een kwinkslag over kat- en muisspelletjes tussen gelegenheidsmokkelaars en douaniers.
Voor het middagmaal trekken we naar een historisch schip in de haven: het Kerkschip, ontmoetingsplaats voor iedereen die in de haven of op de schepen werkt.
In de namiddag bezoeken we het hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen, de blikvanger van de Antwerpse skyline, een architecturaal meesterwerk, op maat van een wereldhaven als Antwerpen. Ook binnenin is het gebouw adembenemend, dankzij een fascinerend lijnenspel dat er zich op elke verdieping voltrekt, en duizelingwekkende vergezichten. In het Havenhuis komen verleden en toekomst van de haven van Antwerpen samen. Het onderste deel was vroeger een  brandweerkazerne die op het uiterste punt van de haven stond. Bij de renovatie is deze prachtige kazerne behouden en nu wordt deze plek als begin van het uitgestrekte havengebied aangeduid. Een duidelijker symbool van de groei van de haven van Antwerpen is er niet. Samen met een opvallende en hedendaagse bovenbouw in de vorm van een diamant - een  monumentaal ontwerp van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid (1950-2016) - vormt het gebouw het volledige Havenhuis. Zo is het een metafoor voor de haven van de 21ste eeuw: een haven met een rijk verleden, die klaar is voor de toekomst.

Vertrek: 8.30 uur Diestse Poort (nabij station Leuven).

Terug: Rond 17 uur keren we terug naar Leuven waar we rond 19 uur aankomen.

Prijs: € 56 - leden: € 52

Ga je mee? Schrijf dan in vóór 14 maart. Mail naar daguitstap@seniorama.be of telefoneer naar het onthaal van Seniorama 016 22 20 14. Vermeld steeds naam, lidnummer en GSM of telefoonnummer van deelnemer(s).

Betalen: na inschrijving doe je liefst per overschrijving op het rekeningnummer van Seniorama: BE32 7364 0304 8202, mededeling: ‘Dagmrt18’ + naam + GSM + lidnummer van deelnemers.

Info: Mark Van den Bosch 0498 39 88 70. 

Antwerpen_Havenhuis foto Wikipedia.jpg
Havenhuis (foto Wikipedia)

Copyright © Seniorama vzw