In drie luisterlezingen doorkruisen we de muziekgeschiedenis vanaf de barok tot in de vroege 20ste eeuw. We bespreken en beluisteren sleutelwerken van bekende componisten, maar ook van de minder bekende componisten die in hun schaduw zijn blijven staan.
Johann Sebastian Bach en Antonio Vivaldi: noordelijke ernst en zuidelijke spirit. Duitse en Italiaanse barok hebben meer met elkaar gemeen dan gedacht. Wat en wie verbindt deze grootmeesters?
Mozart en Salieri: beiden waren concurrenten, maar van de ziekelijke ijverzucht die de film Amadeus ons toonde was geen sprake. Salieri was een origineel en veelzijdig componist. Hij en Mozart waren de bekendste, maar ze waren zeker niet de enigen die de gouden eeuw van de Weense klassiek vorm hebben gegeven.
Parijs was in de vroege 20ste eeuw het artistieke centrum van de wereld. In deze heksenkeuken waarin de moderne muziek werd gecreëerd was Erik Satie één van de onontbeerlijke alchimisten (de term is van John Cage). Als componist ken je hem misschien van de Gymnopédies. Voor Debussy, Ravel, Stravinsky, Picasso, Cocteau, Poulenc, Milhaud was hij een onontbeerlijk inspirator.
Deze cursus had plaats van 16 oktober tot 6 november 2024
Lesgever: Patrick Vancauwelaert, lic. Germaanse filologie met passie voor muziek