Phishingmails

Safeonweb blokkeerde meer dan 650.000 verdachte links dankzij meldingen van alerte burgers

Afgelopen jaar werden maar liefst zes miljoen verdachte berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be. Met die informatie konden zij meer dan 650.000 verdachte links laten blokkeren.
"Wie toch op die verdachte links klikte, werd automatisch doorverwezen naar een waarschuwingspagina en werd op die manier behoed voor oplichting. En dit is pas mogelijk dankzij de waarschuwingen van de burgers. Daarom is het van cruciaal belang dat de burger ons de verdachte mails blijven doorsturen", vertelt Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity België.

Momenteel kan Safeonweb de phishingmails zelf nog niet blokkeren. Wel de links die in die mail zitten. "Het stoppen van de mails is uitermate moeilijk. Maar dit jaar gaan we nieuwe systemen implementeren samen met de internetproviders. Het doel is om niet alleen de verdachte links te gaan blokkeren, maar dat we ook nog eens de mails gaan tegenhouden nog vóór die in onze mailbox terecht komen", zegt De Bruycker.  
Bij phishing geven slachtoffers hun persoonlijke bankcodes door aan fraudeurs, vaak door op een valse link te klikken. Oplichters krijgen zo toegang tot de rekening van hun slachtoffers en kunnen makkelijk geld overschrijven.
Daarnaast stuurde Safeonweb ook meer dan 80 waarschuwingsberichten uit via hun app.

Energiecrisis is grote inspiratiebron
Oplichters laten zich graag inspireren door de actualiteit. "In 2021 zagen we veel phishingberichten rond de coronapandemie. Maar in 2022 was het thema duidelijk de energiecrisis." Zo waren er verschillende berichten over energiepremies en valse webshops die goedkope pellets aanbieden. Het aantal berichten voor een energiepremie en het aantal valse webshops met goedkope pellets, was niet te tellen.
Daarnaast spelen oplichters ook in op de stijgende levensduurte. "Het zijn financieel moeilijke tijden voor iedereen en dat maakt de droom om snel rijk te worden alleen maar groter. We zagen dan ook dat mensen via alle mogelijke kanalen aangemoedigd werden om te investeren in cryptocurrency."
Daarnaast blijven er bepaalde onderwerpen zeer populair. "Berichten die van de overheidsdiensten lijken te komen. Bijvoorbeeld je belastingaangifte of je pensioendienst. Ook eBox, Doccle, en Mijn Burgerprofiel worden zeer vaak misbruikt." Verder moet je ook goed opletten voor berichten van pakjesdiensten of van de politie.

Nieuwe trend: QR-code
Opvallend in 2022 is dat de link in verdachte berichten soms vervangen is door een QR-code. Het resultaat is echter hetzelfde: je wordt naar een verdachte website geleid waar er wordt gevraagd om je gegevens in te vullen.
"Dit is bijzonder gevaarlijk voor onoplettende gebruikers. Als je een QR- code scant, zie je niet onmiddellijk naar welke website die zal leiden. Je kan de URL veel moeilijker controleren." 

Bron: VRT Nieuws