Contactloos betalen met telefoon

Contactloos betalen met telefoon

Daarbij reken je met de telefoon af bij een betaalapparaat. Houd de telefoon gewoon dicht in de buurt van de betaalautomaat. En even later hebt u afgerekend. De telefoon moet wel een NFC-chip (=near field communication) hebben om dit te kunnen. Die stuurt namelijk een signaal naar het betaalapparaat.

Hoe veilig is het?
Kan iedereen dan dat signaal opvangen en misbruiken? Nee, het contact tussen de bank en de betaalautomaat is beveiligd. Anderen kunnen er niks mee. Er is daarom bij contactloos betalen geen risico op fraude.

Beveiliging telefoon
De smartphone staat vol met persoonlijke zaken. Foto's, e-mail, gesprekjes in WhatsApp, noem maar op. Je wilt niet dat iedereen daar zomaar bij kan. Daarom hebben de meeste mensen de telefoon beveiligd. Met bijvoorbeeld een wachtwoord, pincode, patroon en gezichts- of vingerafdrukherkenning. Pas na invoer hiervan kan iemand de telefoon gebruiken. Met die vergrendeling zijn de mobiele bankzaken ook veilig.

Betaallimiet
Bij contactloos betalen zijn er betaallimieten. Zo moeten mensen bij bedragen boven de 50 € altijd de telefoon ontgrendelen. Dat kan bijvoorbeeld met de pincode van het toestel. Kost iets minder dan 50 €? Op sommige toestellen is het scherm aanzetten genoeg. En op andere toestellen, zoals de iPhone, moet je altijd de telefoon ontgrendelen. Rekent iemand opeenvolgende kleine bedragen af en gaan die opgeteld over de 100 € heen? Dan moet die persoon de telefoon ontgrendelen.
Dus als iemand de telefoon steelt, kan de dief alleen kleine bedragen opnemen. En in totaal niet meer dan 100 €. Bovendien vergoeden alle banken die geleden schade. Je loopt dus geen financieel risico.

Hoe betalen met telefoon?
Het werkt altijd hetzelfde. In de winkel, het restaurant, het café of waar dan ook. De handigste manier is:
    Pak de telefoon en ontgrendel hem. Bijvoorbeeld met een pincode, vingerafdruk, patroon of wachtwoord.
    Houd de telefoon in de buurt van het betaalapparaat.
    Wacht een paar seconden tot de betaling is bevestigd.
    Soms moet u de betaling nog bevestigen met de pincode van uw toestel.

Betalen met mobiel aan- of uitzetten
Pinnen met de telefoon kan niet zomaar. Mensen moeten eerst hun betaalgegevens aan het toestel koppelen. Op Android-toestellen gaat dat via Google Pay en op iPhones via Apple Pay.

Bron: Seniorweb