Levensbeschouwing

2 oktober    code: L1

Wat we van ouderen kunnen leren (als we tenminste écht naar hen luisteren)

Ann Peuteman, redactrice bij Knack en auteur van 'Grijsgedraaid', 'Verplant', en 'Rebels' en de gelijknamige documentaire

Meer

Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. Hoewel ze perfect voor zichzelf kunnen spreken, lijken steeds meer beslissingen over hun hoofd heen te worden genomen. Zeker als ze zorgbehoevend worden. Ann Peuteman vroeg tientallen 75-plussers wat het hen precies zo moeilijk maakt om te blijven wie ze altijd al zijn geweest. Velen vinden het verschrikkelijk dat hun mening nooit meer wordt gevraagd, anderen zouden zo graag willen dat er nog een beroep wordt gedaan op hun kennis en ervaring en er zijn er ook heel wat die gek worden van de razendsnelle digitalisering. Aan de hand van hun eigen verhalen legt Ann Peuteman uit waarom zoveel ouderen de grootste moeite hebben om de touwtjes over hun leven in handen te houden en vooral: wat we daaraan kunnen doen. 

Wie is Ann Peuteman? Ann Peuteman is redactrice bij het weekblad Knack. Daarnaast verdiept ze zich al jaren in het leven en de rechten van tachtigplussers. Daarover schreef ze Grijsgedraaid, waarom we bang moeten zijn om oud te worden, Verplant – waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum en Rebels – Het verzet van 75-plussers. Ze geeft ook lezingen en workshops over de manier waarop we met ouderen omgaan en verzorgt gastlessen voor verschillende opleidingen voor verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers. 


6 november    code: L5

De confrontatie van ons economisch denken met Bijbelse parabels

Ides Nicaise, professor emeritus KU Leuven


4 december    code: L9

De rol van spiritualiteit bij het ouder worden: spirituele zorg in de ouderenzorg

Lindsy Desmet, doctoranda KU Leuven


5 februari

De visie van de christendemocratie over de plaats en de rol van ouderen in onze samenleving. Op weg naar nieuwe vormen van herwaardering?

Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v


4 maart

Senior zijn in onze moderne samenleving?? 'Grijs, wijs en puber!'

Jean Paul Van Bendegem, professor emeritus VUB