Wij zijn er voor jou!      
🏠Home / Activiteiten / Lezingen

Open Venster

21 oktober L5

Artificiële intelligentie, straffer dan de mens?

Mauritz Kelchtermans, dr. Chemische wetenschappen KU Leuven, waar hij ook filosofie studeerde

Meer

De discussie over het gebruiken van kunstmatige intelligentie om teksten, beelden en muziek te maken, zonder menselijke tussen komst, is definitief losgebarsten. Het gaat voortaan om ‘Generatieve Artificiële Intelligentie’. En ondertussen gaat het niet alleen meer over taal, maar kan je via zulke ‘chatboxs’ ook foto’s, tekeningen, schilderijen, stemmen, video’s, muziekstukken, websites, computerprogramma’s en nog veel meer aanmaken. Zo kun je bv. zelf auteur worden van een totaal door AI verzonnen boek.
In de presentatie wordt er ook via filmpjes een overzicht gegeven van wat er in tussentijd aan mogelijkheden gecreëerd is, want het gaat nu wel heel snel. En is dat nu een artificiële intelligentie die de mens gaat overtreffen, zal de mens nog wel meetellen?


18 november L7

De Vergrijzing, uitdaging of succesverhaal?

Patrick Debossere, demograaf VUB

Meer

Vergrijzing is het spook dat zowat in elk debat opduikt. De rechtvaardiging om te besparen. De ultieme dooddoener voor allerlei ‘structurele hervormingen’. De pensioenen zullen anders immers niet meer betaalbaar zijn heet het. Nochtans is de vergrijzing wellicht het beste dat de mensheid ooit is overkomen. De levensverwachting is in de afgelopen eeuw spectaculair gestegen dankzij die twee grote evoluties: de ontwikkeling van wetenschap en technologie en de uitbouw van de sociale zekerheid.
Een verhaal over één van de belangrijkste evoluties van onze tijd.


16 december L11

Parcours. Een film over hoe Leuven heen en weer geslingerd werd tussen de covidperiode en de voor bereidingen voor het WK-wielrennen

Lode Desmet, filmregisseur

Meer

Lode Desmet was in 2020 net begonnen aan een nieuwe documentaire, een portret van Leuven langs het parcours van het WK wielrennen, toen de COVID-19 pandemie losbarstte. Hij bleef filmen, van de eerste besmetting in Leuven, op de school van zijn zoontje, tot het grote bevrijdingsfeest, achttien maanden later: het WK. 
Lode Desmet filmde zowel in de stad als bij hem thuis waar hij net als iedereen met zijn gezin zat opgesloten. Hij volgde de crisisvergaderingen op het stadhuis, filmde op Gasthuisberg … en nog veel meer. 


20 januari L14

Ubuntu, een waardesysteem in Afrika dat de verbondenheid van het individu en zijn omgeving benadrukt

Luc Zwaenepoel, ontwikkelingseconoom en auteur van romans, essays en poëzie

Meer

De Ubuntu-filosofie komt oorspronkelijk uit Zuidelijk Afrika en draait om het idee van menselijkheid en verbondenheid. Het woord ‘Ubuntu’ betekent zoveel als ‘Ik ben omdat wij zijn’ en benadrukt dat mensen pas echt bestaan in relatie tot anderen. Deze filosofie stelt dat ons welzijn verbonden is met dat van de gemeenschap. Ubuntu moedigt aan tot compassie, samenwerking en wederzijds respect, waarbij het welzijn van anderen net zo belangrijk is als dat van jezelf.
De Ubuntu-gedachte heeft wereldwijd invloed gekregen, onder andere door de inzet van leiders zoals Nelson Mandela en Desmond Tutu. Hun boodschap over verzoening en samenleven weerspiegelt de kracht van Ubuntu als levenswijze. Het herinnert ons eraan om anderen met waardigheid en empathie te behandelen en een samenleving op te bouwen die gebaseerd is op respect en saamhorigheid.
Zoeloe wijsheid: “een mens wordt een mens door andere mensen, umuntu ngumuntu ngabantu.”


17 februari L18

Wat na de Amerikaanse verkiezingen?

Bart Kerremans, prof.dr. Internationale relaties en Amerikaanse politiek KUL


17 maart L21

Levenseinde bij voltooid leven

Manu Keirse, prof.dr.em., klinisch psycholoog, doctor geneeskunde KUL


15 mei L25

Straathistories Leuven

Project van de stad Leuven, Erfgoedcel, Bob Pleyzier (Straathistories Matadi) en Chris Degheldere (Staarhistories Ten Wijngaard)

Copyright 2024