Wij zijn er voor jou!

Verhoog je veerkracht met Zilverwijzer!

Zilverwijzer is een groepsmethodiek met als doel het versterken van je geestelijke gezondheid. Dit kan onder andere door te werken aan je veerkracht. Veerkracht is het vermogen om flexibel om te gaan met tegenslagen, uitdagingen en alledaagse stress en om daar zelfs sterker uit te komen. Ook voor ouderen is een hoge veerkracht geen overbodige luxe. Vanaf je 60 verandert er immers wel wat in je leven: lichamelijke veranderingen, je aanpassen na je pensioen, verlies van vrienden en geliefden … en net hierop wil Zilverwijzer inspelen, zodat ook 60-plussers het beste uit zichzelf kunnen halen en optimaal van het leven kunnen genieten.
Alle thuiswonende zestigplussers zonder ernstige psychische problemen kunnen deelnemen, want ook bij 'gezonde' mensen zonder psychische problemen is verbetering mogelijk: je nog beter in je vel voelen, jezelf ontplooien, groeien, meer vitaliteit …
De groep wordt begeleid door een hulpverlener. Samen wordt gezocht naar manieren om positiever in het leven te staan en optimaal te genieten. Ervaringen uitwisselen, praktische tips oppikken, nieuwe mensen leren kennen en actief de eigen veerkracht verhogen staan hierbij centraal.
De Zilverwijzer omvat 6 sessies, waarbij telkens een ander thema uitgediept wordt. We overlopen de thema's hieronder:

Oud is niet out
Tijdens dit thema wordt ingegaan op de verschillende manieren om ‘ouder worden’ te bekijken, met de nadruk op een positieve blik. Ouderen hebben immers vanuit hun levenservaring heel wat te bieden.

Geven en nemen
Een evenwicht vinden tussen geven aan anderen en tijd nemen voor jezelf. Ook ‘neen’ leren zeggen tegen je verleidingen komt aan bod.

Uit de zetel – in beweging
Waarom is het belangrijk om langdurig zitten regelmatig te doorbreken? En hoe krijg je meer beweging in je leven?

De boog kan niet altijd gespannen staan
Omgaan met moeilijke momenten en genieten van de kleine dingen.

Samen sterk
Sessies over de kracht van sociaal contact.

Nooit te oud om te leren
Onderzoek toont aan dat je je beter voelt over jezelf en de wereld om je heen wanneer je nieuwe dingen blijft leren. Hierbij mag je ‘leren’ in de meest ruime zin interpreteren. Ook geheugentraining komt aan bod.

En hieronder nog even de voordelen van de Zilverwijzer:
De groepssessies van Zilverwijzer verhogen je veerkracht. Dat is het vermogen om met moeilijke situaties om te gaan. Hierdoor ben je beter in staat om een evenwicht te vinden bij de veranderingen die het ouder worden met zich meebrengt. Een hogere veerkracht zorgt ervoor dat je langer zelfstandig kunt blijven en dat je zelf kunt omgaan met verschillende situaties. Als je het gevoel hebt veel aan te kunnen, zul je je beter in je vel voelen. En dat heeft dan weer positieve effecten op alle andere aspecten van je leven. Voel je je goed in je hoofd? Dan voel je je ook beter in je vel! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit meer met een fysiek probleem naar de dokter moet. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen die zich psychisch goed voelen minder naar de dokter stappen met verschillende klachten, zoals hoofdpijn. Ervaringen, levenswijsheid en kennis delen met leeftijdsgenoten. Dat is waar het bij Zilverwijzer om gaat. Je levert niet alleen een bijdrage aan je eigen welzijn, maar ook aan dat van anderen. Je kunt tijdens de bijeenkomsten in vaste groep nieuwe mensen leren kennen en sociale contacten onderhouden. Wie weet willen jullie na de vorming nog samen afspreken?
Zilverwijzer gaat niet enkel over zware problemen waarbij je je ziel moet blootleggen. Het is een aangename activiteit waar je bovendien iets kan van opsteken.

Seniorama: maandag van 9 tot 12 u.
Data: 29 jun, 13 en 27 juli, 10 en 24 aug, 7 sept
Aantal lessen: 6
Bijdrage: € 11 of € € 4 per sessie, afhankelijk van je situatie. Vraag gerust informatie over de voorwaarden!
Lesgever: Veerle Van Vlierberghe, eerstelijnspsycholoog voor ouderen.

Meer informatie of inschrijven: bel 016 35 27 56 of stuur een mailtje naar elpouderen@cm.be


Mindfulness

Gezonder en tevredener ouder worden? Ja het kan! Heel wat klinische studies in de psychotherapie bevestigen dat een regelmatig in praktijk brengen van aandachts-oefeningen en meditatie een positief effect hebben op uw gezondheid én uw gemoedstoestand.
Door deze oefeningen in uw dagelijks leven in  te lassen, gaat u geleidelijk aan bewuster, aandachtiger en helderder worden en steeds minder last hebben van stress, zorgen en depressieve gedachten. Deze vorm van zelfzorg vormt de basis voor een gelukkiger leven in het HIER en NU.

Met leuke oefeningen en theoretische inzichten behandelen we o.a.:
- Aandachtige zelfzorg
- Stressbeheersing door aandachttraining
- Aandachtig communiceren
- Aandacht voor het lichaam
- Meditatie
- Aandacht voor gedachten en gevoelens
- Aandachtiger doorheen de dag

Code: Mind
Seniorama: dinsdag van 14 tot 16.15 u.
Data: 4, 11, 18, 25 augustus
Antal lessen: 4
Prijs: € 30
Lesgeefster: Cecilia Mariën, gecertificeerd Mindfulnesscoach

Het aantal deelnemers wordt bepekt tot 6.


De natuurlijke weg naar gezonder, fitter en helderder ouder worden

Hoe kunnen we preventief ons immuunsysteem versterken en zo ziekt voorkomen? Het antwoord vinden we in onze 2000 jaar oude westerse natuurgeneeskunde. Preventie en een behandeling van de hele mens met natuurlijke middelen staan daarbij voorop.

In deze 5-delige lessenreeks leer je alles over:

Waarom Natuurgeneeskunde?
Geschiedenis en aanpak.

Jarenlange, geleidelijke verzuring (zuur-base-evenwicht) is oorzaak velerlei kwalen.
Onze hedendaagse voeding belast het organisme en is vaak arm aan bio-energie. Wat kun je er zélf aan doen?

Het immuunstelsel versterken, hoe doe je dat?
Vele tips om de herfst en winter beter door te komen, maar ook om bij auto-immuunziekten en allergieën zelf een bijdrage te leveren.

Gewrichten en spieren
Preventie en natuurlijke aanpak van artrose, osteoporose, artritis, spier- en gewrichtspijn.

Typische ouderdomsklachten
Alzheimer, dementie: gezondheidstips tegen ‘Het vergeten’. Hart en vaten van de oudere mens. Pijn bij het ouder worden.

Code: NATUUR/V
Seniorama: van 14  tot 16.30 u.
Data: 1, 8, 15, 22 en 29 sep
Aantal lessen: 5
Prijs: € 30      leden  € 25
Lesgever: Cecilia Mariën, gezondheidstherapeut en herborist (Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg Leuven)

Max. aantal deelnemers: 10

Copyright © LDC Seniorama vzw