Welzijnscursussen

Verhoog je veerkracht met Zilverwijzer!

Zilverwijzer heeft als doel je geestelijke gezondheid te versterken. Dit kan onder andere door te werken aan je veerkracht, het vermogen om flexibel om te gaan met tegenslagen, uitdagingen en alledaagse stress. Ook voor ouderen is een hoge veerkracht geen overbodige luxe. 
Vanaf je 60 verandert er immers wel wat in je leven: lichamelijke veranderingen, je aanpassen na je pensioen, verlies van vrienden en geliefden … En net hierop wil Zilverwijzer inspelen, zodat ook 60-plussers het beste uit zichzelf kunnen halen en optimaal van het leven kunnen genieten. 
Iedereen mag hieraan deelnemen, ook als je geen psychische klachten hebt, want ook bij 'gezonde' mensen zonder psychische problemen is verbetering mogelijk: je nog beter in je vel voelen, jezelf ontplooien, groeien, meer vitaliteit …
 
De groep wordt begeleid door de eerstelijnspsycholoog Veerle. Elke sessie heeft een thema en is afwisselend opgebouwd met ruimte voor interactie.  
De Zilverwijzer omvat 6 sessies, waarbij telkens een ander thema uitgediept wordt:
 
Oud is niet out
Tijdens dit thema wordt ingegaan op de verschillende manieren om ‘ouder worden’ te bekijken, met de nadruk op een positieve blik. Ouderen hebben immers vanuit hun levenservaring heel wat te bieden. 
Geven en nemen
Een evenwicht vinden tussen geven aan anderen en tijd nemen voor jezelf. Ook ‘neen’ leren zeggen tegen je verleidingen komt aan bod. 
Uit de zetel – In beweging
Waarom is het belangrijk om langdurig zitten regelmatig te doorbreken? En hoe krijg je meer beweging in je leven? 
De boog kan niet altijd gespannen staan
Omgaan met moeilijke momenten en genieten van de kleine dingen. 
Samen sterk
Sessies over de kracht van sociaal contact. 
Nooit te oud om te leren
Onderzoek toont aan dat je je beter voelt over jezelf en de wereld om je heen wanneer je nieuwe dingen blijft leren. Hierbij mag je ‘leren’ in de meest ruime zin interpreteren. Ook geheugentraining komt aan bod.

Zilverwijzer is geen groepstherapie en gaat niet enkel over zware problemen waarbij je je ziel moet blootleggen. Het is een aangename activiteit waar je bovendien iets kan van opsteken.
 
Seniorama: woensdag van 9 u. tot 12 u.
Data: 1, 15 en 29 maart, 19 april, 3 en 17 mei
Aantal lessen: 6
Bijdrage: € 2,5 per sessie
Lesgever: Veerle Van Vlierberghe, eerstelijnspsycholoog voor ouderen.


Mindfulness

Gezonder en tevredener ouder worden? Ja het kan!
Heel wat klinische studies in de psychotherapie bevestigen dat een regelmatig in praktijk brengen van aandachts-oefeningen en meditatie een positief effect hebben op je gezondheid én je gemoedstoestand. Door deze oefeningen in je dagelijks leven in  te lassen, ga je geleidelijk aan bewuster, aandachtiger en helderder worden en steeds minder last hebben van stress, zorgen en depressieve gedachten. Deze vorm van zelfzorg vormt de basis voor een gelukkiger leven in het HIER en NU.
 
Met leuke oefeningen en theoretische inzichten behandelen we o.a.:
Aandachtige zelfzorg
Stressbeheersing door aandachttraining
Aandachtig communiceren
Aandacht voor het lichaam
Meditatie
Aandacht voor gedachten en gevoelens
Aandachtiger doorheen de dag

Code: Mind
Seniorama: dinsdag van 13.30 u. tot 16 u.
Aantal lessen: 5
Data: dinsdag 14, 21 en 28 maart en 4 en 18 april
Prijs: € 35
Aantal deelnemers: 8
Lesgeefster: Cecilia Mariën, gecertificeerd Mindfulnesscoach


Nek- en Rugklachten 

Dinsdag 25 april

Velen ervaren dagelijks de pijn van ‘nek- en rugklachten’ en de beperkingen die deze hinder met zich meebrengt.
In deze voordracht leren wij zicht te krijgen op oorzaken, gevolgen en preventie van deze klachten om ze snel te ontdekken en er efficiënt mee te leren omgaan.
Vaak liggen de oorzaken van de klachten in de wervelkolom zelf: scoliose (houdingsafwijking) – osteoporose (botontkalking) – fracturen – artritis (ontsteking) – artrose (slijtage) – hernia (ischialgie – cervicobrachialgie t.h.v. nek ) – lumbago (verschot) – torticolli (stijve nek) – hypermobiliteit - staartbeenletsels …
We bekijken de wervelkolom eveneens als ‘kapstok of projectieplaats van organen. Orgaanproblemen zijn hier de oorzaak van nek-en rugklachten: darmproblemen – baarmoederkanteling … Hoe deze klachten herkennen en voorkomen?
Tot slot worden preventieve maatregelen aangereikt om nek en rugklachten te voorkomen.

Houding en beweging als preventie van nek en rugklachten 

Dinsdag 2 mei

Dagelijkse activiteiten vereisen voortdurend wisselende houdingen en bewegingen. Niet altijd zijn we ons bewust van de ‘goede houding en de juiste beweging’ waardoor wij onze wervelkolom constant verkeerd belasten. Dit leidt tot nek- en rugklachten. 
We bekijken: problemen door slechte houding/overzicht van veel voorkomende houdingen: rusthouding – zithouding (vereisten van een goed en aangepast zitmeubel) – staande houding (belang van goede voeten en aangepast schoeisel als basis van een goede rechtopstaande houding) – lig- en slaaphouding (goede slaaphouding - vereisten voor een goed bed en matras - overzicht slaapsystemen (o.a voor- en nadelen van een waterbed) … Tips voor een goede hef- en tiltechniek en aangepaste oefeningen sterken ons om nek- en rugproblemen te voorkomen.

Code: NEKRUG
Seniorama: dinsdag van 14 u. tot 16.30 u.
Data: 25 april en 2 mei
Prijs: € 14 - leden €12
Lesgever: Guido Paeps – Kinesist/Osteopaat D